Stalno slušamo da je smanjenje ugljenih hidrata najvažnija stvar u većini dijeta, ali ipak bi trebalo da jedemo neke od njih. Da li ste znali da postoje dobri ugljeni hidrati?
Testenina, hleb, pirinač, krompir su svi ugljeni hidrati. Zajedno sa proteinima i mastima, oni čine prva tri najvažnija hranljiva sastojka. Mnoge dijete sugerišu smanjenje ili eliminisanje ugljenih hidrata iz ishrane.
Da li je stvarno dobro da ih eliminišemo?
U stvari, i oni su nam potrebni, čak i kada smo na dijeti. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za telo i mozak. Probavni sistem brzo razlaže ugljene hidrate u glukozu (šećer u krvi) i dostavlja ih gorivnim ćelijama, tkivima i organima. Telo može odmah da iskoristi glukozu ili da je uskladišti za kasniju upotrebu. Međutim, neki ugljeni hidrati su zdraviji od drugih. A poznavanje ove razlike može koristiti vašem zdravlju i figuri. Potrebe za ugljenim hidratima su individualne.
Količina koja je potrebna svakom pojedincu da izgubi težinu zavisi od nekoliko faktora kao što su starost, pol i nivo aktivnosti.
U proseku, preporučeni procenat dnevnih kalorija koje potiču iz ugljenih hidrata obično je između 45 i 65 procenata. Ugljeni hidrati sadrže 4 kalorije po gramu.
To znači da ako ste na dijeti koja zahteva da unosite 2.000 kalorija dnevno, biće vam potrebno 225 do 325 grama ugljenih hidrata dnevno.
Gubitak težine zahteva da sagorevate više kalorija nego što konzumirate. U idealnom slučaju, trebalo bi da sagorete 500 kalorija više nego što jedete.
Što se tiče unosa ugljenih hidrata, 100-150 grama će biti bezbedno dok ste na dijeti.
Ovo su neki dobri ugljeni hidrati:
Sveže voće i povrće, slanutak, grašak, sočivo, smeđi pirinač, ovas, semenke bundeve, čia semenke, semenke suncokreta, slatki krompir, krompir, kikiriki, bademi, lešnici, orasi, integralne žitarice.
Preuzmite android aplikaciju.