Почетна > Живот и стил
Живот и стил

У вожњи избегавајте воду дубљу од 10 центиметара

Кишовито и олујно време за последицу има велике количине воде на путевима. То је углавном површински слој, али понекад ћете наићи на дубљу водену баријеру.
Фото: Pixabay/Benfe

Јурцати возилом кроз дубоке баре није паметно из два разлога – први је безбедност, а то је аквапланинг, где точкови аутомобила губе контакт са асфалтом и у возилу ћете се осећати као да сте на клизалиште отишли ​​са патикама.

Други разлог је тај што таква вожња може бити опасна по здравље вашег металног љубимца.

Избегавајте воду дубље од 10 центиметара или зато што већина данашњих аутомобила има ниско постављене усиснике за ваздух, који у овом случају могу да увуку воду у мотор, а то може довести до катастрофалних последица, уласка воде у цилиндре, пуцања клипова услед оптерећења.

Зато избегавајте дубљу воду, аутомобил није брод или подморница и молимо вас да возите опрезније по киши.

Повећајте растојање између возила испред себе са две на четири секунде, јер је и зауставни пут аутомобила на киши много дужи.

Обратите пажњу на гуме, ако су истрошене и ако је дубина жлебова мања од 1,6 мм, осетићете то јер ће се управљивост смањити, а зауставни пут при кочењу продужити. Инвестирајте у нове гуме, као и брисаче. Стари брисачи неће добро очистити прозоре, а то ће смањити видљивост.

Kako da pripremite automobil za zimu? Evo nekoliko praktičnih saveta

Преузмите андроид апликацију.