Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да припремите аутомобил за зиму? Ево неколико практичних савета

Неколико практичних савета помоћ ћеи да преживите зиму и избегнете проблеме на путу.
Фото: Pexels/Lee Chinyama

Припрема аутомобила за зимску вожњу требало би да буде природан део свакодневног живота свих возача. То смањује ризик од саобраћајне несреће и разних проблема на путу.

Зато не дајте да вас заварају готово летње температуре у октобру и пролеће у новембру. Ускоро нам стиже промена временских услова, па залеђени коловози, ниске температуре и снежне олује током зиме могу бити велики изазов за возаче и њихова возила.

Зато треба унапред припремити свој аутомобил за најхладнију сезону и обезбедити да све ради како треба.

Иако сасвим сигурно возачи знају како се носити са својим возилом при ниским температурама, није наодмет још једном поновити градиво.

Стога, ево и неколико практичних савета који ће вам помоћи да преживите зиму и избегнете проблеме на путу.

Напомињемо, уз ове савете постоји још много других корисних смерница – али важно је да почнете и да проверите стање вашег аутомобила одозго и одоздо.

Користите зимске гуме

Возачи током зиме морају променити свој стил вожње за 180 степени. Чак и усред бела дана, снег, бљузгавица и лед могу представљати изазов, посебно ако се користе гуме с ниским приањањем. Да подсетимо, почела је сезона зимских гума 1. новембра по закону.

За зимске услове најбоље је кориситити зимске или барем гуме за све сезоне.

Гуме су једино што повезује ваш аутомобил са тлом. Лоше приањање на клизавим путевима може бити главни узрок непредвидивог управљања аутомобилом, каже Матас Базелис из компаније царВертицал.

Пажљива вожња и одабир правих зимских гума смањиће ризик од клизања и проклзавања. Међутим, немају све зимске гуме исте могућности на истом терену.

Симбол планине с три врха и са снежном пахуљицом за екстремно хладне увете

Приликом одабира комплета зимских гума обратите пажњу на ознаке којима произвођачи наводе оцену приањања на мокрим коловозима (од А до Е).

Такође, тражите ознаку снежне пахуљице – она показује да је гума прошла посебан тест кочења на путу прекривеном снегом. Ако желите још робустније зимске гуме, одобрене за екстремно хладне условце, потражите симбол планине с три врха и са снежном пахуљицом.

Заштитите каросерију од корозије

Произвођачи аутомобила увек траже начине за побољшање ефикасности мотора, удобности вожње и сигурности путника. Међутим, не улажу сви у добру заштиту од корозије, што може постати озбиљан проблем након само неколико зима.

Како бисте избгли појаву рђе на свом аутомобилу, заштите га антокорозитивном заштитом.

Власници возила који желе да заштитие своје аутомобиле од рђе могу подузети релативно једноставне заштитне мере. На пример, прање аутомобила најмање једном или два пута месечно помоћи ће да уклоните со, али не можете бити 100 одсто сигурни да каросерија неће кородирати након годину или две.

Корозија не напада само каросерију вашег аутомобила, већ и друге механичке компоненте.

Најефикаснији начин заштите возила од корозије јесте употреба средстава за заштиту од рђе која се могу нанети на шасију вашег возила. Само један слој заштите од рђе може драматично продужити животни век аутомобила.

Прегледајте метлице брисача

Зимска сезона је непредвидива јер озбиљна олуја може смањити видљивост и довести ваш живот у опасност. Зато брисачи вашег аутомобила морају бити у стању да уклоне снег.

Зависно од произвођача, умерена употреба брисача може их истрошити у року од године дана. Након тога брисачи више не могу уклањати прљавштину и воду с истом ефикасношћу. Осим тога, истрошени брисачи могу изгребати ветробранско стакло.

Проверите млазнице за прање ветробранског стакла и промените течност за одговарајућу сезону

Течности за прање ветробранског стакла подељене су у две категорије: летње и зимске. Иако изгледају једнако, летње и зимске течности за прање имају различите формулације које им помажу да постигну максималну еикасност под правим условима.

На пример, летња течност ефикасно уклања инсекте, док зимска течност одлично уклања со и дебели слој прљавштине.

Замените летње средство за прање стакла зимским

Што је још важније, како температуре падају, летња течност почиње да се смрзава и зачепљује цели систем за прање ветробранског стакла, укључујући млазнице.

Да бисте избегли ове непотребне проблеме, испразните течностза прање ветробранског стакла пре зиме и замените је прикладном зимском течношћу која садржи активне састојке попут глицерина.

Проверите стање акумулатора

Просечни век трајања аутомобилског акумулатора је три до четири године. Наравно, животни век акумулатора зависи од неколико фактора, али већина возача свој акумулатор обично мења само у хитним случајевима.

Како вас не би изненадио неправилно испражњен акумулатор, проверите његово стање пре почетка зиме. Већина акумулатора има индикатор који светлом показује његов статус. Упалите возило и погледајте светло индикатора.

Када је напон вашег акумулатора низак, светло постаје црвено, а кад је у добром стању, постаје зелено. Ако је акумулатор празан и више се не може користити, светло ће бити црно.

Користите гумене или пластичне подне простирке

Иако подне простирке од тканине чине унутрашњост возила угоднијом, имају доста недостатака. Поготово зими, када се теписи на поду једноставно претворе у пешкире који упијају влагу, а затим испаравају на прозоре и замрзавају их изнутра.

Овој непријатности можете врло брзо стати на крај. Једноставно замените простирке од тканине гуменим или пластичним. Осим тога, гумене или пластичне простирке трају дуже, не остављају мрље, помоћи ће вам у борби против хрђе и заштитити подове вашег возила.

Заборавите стругалицу за лед

У рано зимско јутро људи журе да крену – без правилног уклањања снега и леда с прозора. Нажалост, такво непромишљено понашање представља опасност за њих и остале возаче.

Несреће због само делимично уклоњеног леда и снега на ветробранском стаклу и другим прозорима.

– Саобраћајне несреће због само делимично уклоњеног леда и снега на ветробранском стаклу и другим прозорима прилично су честе. Свако оштећење наштетиће вашем аутомобилу и његовој вредности, а да не спомињемо здравствене ризике – каже Базелис.

Ако је ваш аутомобил зими напољу, велика је вероватноћа да уклањате лед и снег с прозора помоћу стругалице.

То није најефикаснији начин. Постоји широк избор одлеђивача и течности за одмрзавање који помажу у отапању леда и снега у најкраћем могућем року. Зависно од произвођача, умерена употреба брисача може их истрошити у року од годину дана

Припрема аутомобила за зиму требала би дс буде природан део свакодневног живота сваког возача. То смањује ризик од несреће и разних проблема на путу. Добро одржавани аутомобили имају већу продајну вредност, што ће користити власницима када одлуче да продају своје возило.

Prednosti hladnog i vrućeg tuša

Преузмите андроид апликацију.