Početna > Svet
Svet

U Velikoj Britaniji novi predlozi zakona o suzbijanju protesta

Britanski premijer Riši Sunak danas će objaviti nove predloge zakona za suzbijanje protesta, prema kojima će policija u Engleskoj i Velsu imati više moći kako bi sprečili ozbiljne proteste koji ometaju uobičajeni život.
Foto: Tanjug/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

„Pravo na protest je osnovni princip naše demokratije, ali nije apsolutno pravo. Ne možemo imati proteste manjine koja narušava živote javnosti, to nije prihvatljivo i mi ćemo to privesti kraju“, izjavio je Sunak.

Predlog zakona uključuje krivično delo za one koji žele da se zaključaju u objektima ili zgradama u toku protesta i dozvoljava snagama bezbednosti da ograniče slobodu nekim demonstrantima kako bi sprečili ozbiljne poremećaje, a nadovezuje se na Zakon o policiji, kriminalu i izricanju kazni koji je donet u aprilu 2022. godine, prenosi Rojters.

Šami Čakrabarti, član gornjeg doma parlamenta izjavio je za Bi-Bi-Si radio da novi zakon „tretira sva miroljuba neslaganja kao terorizam“, a grupe za odbranu ljudskih prava zakon su ocenile kao nedemokratski i da daje policiji preveliku moć.

Poslednjih godina veliki broj protesta obično bi zatvorio delove Londona i blokirao saobraćaj na ključnim autoputevima, što je dovelo do ove odluke, a predlog zakona objavljen je prošle godine i trenutno se nalazi u fazi završne rasprave u parlamentu.

Britanski premijer najavio nove zakone za regulisanje protesta

Preuzmite android aplikaciju.