Почетна > Свет
Свет

У Великој Британији нови предлози закона о сузбијању протеста

Британски премијер Риши Сунак данас ће објавити нове предлоге закона за сузбијање протеста, према којима ће полиција у Енглеској и Велсу имати више моћи како би спречили озбиљне протесте који ометају уобичајени живот.
Фото: Танјуг/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

„Право на протест је основни принцип наше демократије, али није апсолутно право. Не можемо имати протесте мањине која нарушава животе јавности, то није прихватљиво и ми ћемо то привести крају“, изјавио је Сунак.

Предлог закона укључује кривично дело за оне који желе да се закључају у објектима или зградама у току протеста и дозвољава снагама безбедности да ограниче слободу неким демонстрантима како би спречили озбиљне поремећаје, а надовезује се на Закон о полицији, криминалу и изрицању казни који је донет у априлу 2022. године, преноси Ројтерс.

Шами Чакрабарти, члан горњег дома парламента изјавио је за Би-Би-Си радио да нови закон „третира сва мирољуба неслагања као тероризам“, а групе за одбрану људских права закон су оцениле као недемократски и да даје полицији превелику моћ.

Последњих година велики број протеста обично би затворио делове Лондона и блокирао саобраћај на кључним аутопутевима, што је довело до ове одлуке, а предлог закона објављен је прошле године и тренутно се налази у фази завршне расправе у парламенту.

Britanski premijer najavio nove zakone za regulisanje protesta

Преузмите андроид апликацију.