Почетна > Бизнис
Бизнис

У Србији број општина са заразом афричке куге свиња опао за још десет

У Србији се ове недеље број жаришта афричке куге свиња смањио за још 10 општина, а наредних дана се очекује одјављивање те болести у још осам жаришта, објавило је данас Министарство пољопривреде.
Фото: Unsplash/diegosan

Министарство је истакло да то указује да мере на терену доносе резултат и да се смањује интензитет те болести.

Наглашено је да су одјава болести и све друге мере надлежних служби на терену у складу са струком и прописима.

Поводом тврдњи на друштвеним мрежама које садрже „злонамерне неистине и обмањују шире масе“,  Министарство „апелује на све грађане да се о званичним информацијама о афричкој куги свиња, о протоколима, процесима и мерама које се спроводе, информишу искључиво путем званичних канала комуникације Министарства пољопривреде и Управе за ветерину”, указано је у саопштењу.

Афричка куга свиња заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња, а главни фактори који повећавају ризик од ширења су неадекватне мере биолошке сигурности и понашање људи.

Због тога Министарство пољопривреде апелују на грађане да не шире дезинформације и неистине да би спречили „обману народа и даље ширење болести”.

Још једном су позвали власнике и држаоце свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару ради брзе дијагностика болести и што пре предузеле неопходне мере за спречавање ширења афричке куге свиња.

Proizvodnja šećera na maksimumu, dovoljno i za izvoz

Преузмите андроид апликацију.