Почетна > Бизнис
Бизнис

У Немачкој затворена компанија која је требало да управља Северним током 2

Немачка компанија „Gas for Europe“, која је била подружница „Nord Stream 2 AG“, престала је да постоји од 1. јануара 2023. године, објавио је у петак новински портал T-online, позивајући се на извод из трговинског регистра, пренео је ТАСС.
Фото: WikimediaCommons/Gerd Fahrenhorst

Компанија „Гас за Европу“ је регистрована 26. јануара 2022. године као предуслов за сертификацију гасовода према немачким законима. Норд Стреам 2 АГ, оператер подморског гасовода Северни ток 1 од Русије до Немачке, са седиштем у Швајцарској, био је у обавези да оснује подружницу у Немачкој и на њу пренесе главни капитал немачког сегмента гасовода.

Подружница је требало да постане једини оператер деонице гасовода у Немачкој у складу са законодавством те земље и европским стандардима.

Затварање компаније формално значи да чак и да се Северни ток 2 поправи и односи између Запада и Русије нормализују, сертификација би и даље била немогућа са правне тачке гледишта.

Немачки канцелар Олаф Шолц је у фебруару прошле године објавио одлуку немачке владе да суспендује сертификацију пројекта Северни ток 2 након што је Русија признала суверенитет Доњецке и Луганске Народне Републике. Сутрадан је амерички председник Џо Бајден наредио својој администрацији да уведе санкције оператеру пројекта „Норд Стреам 2 АГ“ и његовом руководству.

Изградња Северног тока 2 у потпуности је завршена 10. септембра 2021. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али су због санкција САД, радови били одложени. Гасовод се састоји од крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара годишње, који иду од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Снабдевање Северним током, који је био главни пут за испоруку гаса из Русије у Европу, значајно је смањено од средине јуна прошле године због техничких проблема изазваних санкцијама након почетка специјалне војне операције у Украјини, а потпуно је обустављено крајем августа.

Месец дана касније, 26. септембра, откривена су оштећења на три од четири низа гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2. Оператер гасовода „Nord Stream 2 AG“ саопштио је да је штета без преседана и да је немогуће проценити временски оквир за поправку.

Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма, док Европска унија истражује могуће узроке штете.

У октобру је руски председник Владимир Путин саопштио да је Гаспрому дозвољено да испита место експлозије Северног тока, а шеф те компаније Алексеј Милер га је известио о истраживању. Према речима Путина, експлозија на гасоводу Северни ток је очигледан терористички напад.

Blage zime u Evropi ugrožavaju skijališta

Преузмите андроид апликацију.