Почетна > Свет
Свет

У Немачкој ускоро у пензију са 70 година

Немачка је земља старијих људи. То оптерећује пензиони систем, јер данас на сваких сто људи који уплаћују пензионо осигурање, долази 38 пензионера. Да ли је решење одлазак у пензију са 70 година?
Фото: Unsplash/knurpselknie

Сваки десети становник је крајем 2021. имао између 15 и 24 године. То је отприлике 8,3 милиона људи. С друге стране, у Немачкој живи више од 18 милиона људи старијих од 65 година.

Немачка се налази у сред великих демографских промена – а то пре свега значи да друштво стари. Сувише је мало досељеника, а и не рађа се довољно беба да би то могло бар донекле да се ублажи. То дугорочно значи да ће људи последице таквих промена осетити најпре на својим пензијама.

У Немачкој се пензије финансирају преко „система међугенерацијске солидарности“. То значи да радно способно становништво финансира садашње пензионере. Људи који раде и уплаћују социјално осигурање доприносе пензионом фонду исто онако како су данашњи пензионери, док су и сами били радно способни, финансирали тадашње пензионере.

Такав модел практикује се у многим земљама. У некима од њих, као на пример у Шведској, постоје и додатни фондови чији је циљ остваривање додатног профита. У Немачкој држава већ сад субвенционише пензије преко пореских прихода.

Немачки модел функционише само ако постоји довољан број оних који уплаћују социјално осигурање. И управо је то слаба тачка „међугенерацијског уговора“ у друштву које је све старије. Већ данас, судећи по подацима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), у Немачкој на 100 особа које уплаћују доприносе има 37 пензионера.

Тај број ће континуирано да расте. У 2050. се очекује да ће однос бити 58:100. Ситуација у другим земљама је још драматичнија. У Јапану би тај однос 2050. могао да буде чак 81:100. Истовремено, земље попут Индије у којима је становништво у просеку млађе, за сада нису тако тешко погођене. Ипак, и тамо се већ уочава сличан тренд.

Шта то значи? То значи да ће или пензије бити мање, или ће више морати да се уплаћује. Могуће је и да ће држава још више морати да субвенционише пензионо осигурање. А постоји још једна опција о којој се често прича: одлазак у пензију са 70 година. У Немачкој се старосна граница за одлазак у пензију поступно повећава. Она се недавно померила са 65 на 67 година.

SAD: Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

Преузмите андроид апликацију.