Početna > Srbija
Srbija

U Lučanima proglašena vanredna situacija

Nakon jakog nevremena koje je zahvatilo opštinu Lučani Opštinski štab za vanredne situacije danas je doneo olduku da se na delu teritorije te opštine uvede vanredna situacija.
Foto: WikimediaCommons/NOAA

„Grad veličine teniske loptice sručio se juče na naseljena mesta, počev od Turice, Puhova, Guče, Viče, Goračića, Dragačice, Rasovca, Guberevca, Donjeg i Gornjeg Dubca, Kaone, Živice, Markovice, Dučalovića, Rtara, Dljina i sela Lučana, načinivši ponegde i stopostotnu štetu na malinama, kupinama, kukuruzu, pšenici, povrću i drugim poljoprivrednim kulturama. Ogromnu štetu, nevreme i grad su načinili i na stembenim i pomoćnim objektima, lomeći krovove i prozorska stakla. Uništeni su i brojni plastenici i zaseočki putevi”, rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Iako je protivgradna odbrana dejstvovala, to ipak nije bilo dovoljno da se spreči ovako jako nevreme.

Prema rečima meštana, šteta koja je naneta zasadima maline, pored uništenja ovogodišnjeg roda, koji je došao do berbe, može imati posledice i na produktivnost ove kulture i narednih godina, jer je razmera štete do sada nezapamćena.

„Za 35 minuta koliko je otprilike juče trajalo nevreme praćeno gradom, načinjena je višemilionska šeta. Samo juče je ispaljeno čak 78 protivgradnih raketa, koje ipak nisu uspele da razbiju gradonosne oblake i smanje obim nastale štete. Od početka godine, opština Lučani je tokom brojnih naleta gradonosnih oblaka do sada ispalila 186 protivgradnih raketa”, dodaje Dolović.

U opštini Lučani formirane su dve komisije koje će odmah krenuti u popisivanje nastale štete, posbno na stambenim i pomoćnim objektima ali i na putnoj infrastrukturi, kako bi se pristupilo obnovi i zaštiti, prvenstveno kuća od mogućih pljuskova koji se očekuju i u narednim letnjim danima.

Svi građani koji su pretrpeli štetu mogu je prijaviti na pisarnici Opštinske uprave opštine Lučani u Guči.

Kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju uskoro jedinstvenim TAG uređajem

Preuzmite android aplikaciju.