Почетна > Србија
Србија

У Лучанима проглашена ванредна ситуација

Након јаког невремена које је захватило општину Лучани Општински штаб за ванредне ситуације данас је донео олдуку да се на делу територије те општине уведе ванредна ситуација.
Фото: WikimediaCommons/NOAA

„Град величине тениске лоптице сручио се јуче на насељена места, почев од Турице, Пухова, Гуче, Виче, Горачића, Драгачице, Расовца, Губеревца, Доњег и Горњег Дубца, Каоне, Живице, Марковице, Дучаловића, Ртара, Дљина и села Лучана, начинивши понегде и стопостотну штету на малинама, купинама, кукурузу, пшеници, поврћу и другим пољопривредним културама. Огромну штету, невреме и град су начинили и на стембеним и помоћним објектима, ломећи кровове и прозорска стакла. Уништени су и бројни пластеници и засеочки путеви”, рекао је председник општине Лучани Миливоје Доловић.

Иако је противградна одбрана дејствовала, то ипак није било довољно да се спречи овако јако невреме.

Према речима мештана, штета која је нанета засадима малине, поред уништења овогодишњег рода, који је дошао до бербе, може имати последице и на продуктивност ове културе и наредних година, јер је размера штете до сада незапамћена.

„За 35 минута колико је отприлике јуче трајало невреме праћено градом, начињена је вишемилионска шета. Само јуче је испаљено чак 78 противградних ракета, које ипак нису успеле да разбију градоносне облаке и смање обим настале штете. Од почетка године, општина Лучани је током бројних налета градоносних облака до сада испалила 186 противградних ракета”, додаје Доловић.

У општини Лучани формиране су две комисије које ће одмах кренути у пописивање настале штете, посбно на стамбеним и помоћним објектима али и на путној инфраструктури, како би се приступило обнови и заштити, првенствено кућа од могућих пљускова који се очекују и у наредним летњим данима.

Сви грађани који су претрпели штету могу је пријавити на писарници Општинске управе општине Лучани у Гучи.

Kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju uskoro jedinstvenim TAG uređajem

Преузмите андроид апликацију.