Почетна > Бизнис
Бизнис

У Грчкој цене на нивоу од прошле године

Цене смештаја, хране, пића, горива у земљама у којима наши туристи најрадије летују веће су него лане, али тај пораст није драстичан, тврде у туристичким агенцијама и њиховим удружењима.
Фото: Unsplash/Johnny-Africa

Тако директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић каже у изјави за Танјуг да ваља бити опрезан према информацијама које се по друштвеним мрежама и неким медијима могу наћи о ценама у Грчкој јер, како каже, скоро је био у Грчкој и уверио се да цене ван пансиона, у продавницама, ресторанима и на плажама нису драсично веће него што су биле прошле године.

„Може се рећи да ако сте у кафићу пили кафу за један евро она је сада 1,20 до 1,50 евра, а ако сте пили чувени грчки фрапе на плажи за два и по евра, он сада кошта три евра“, каже Сеничић.

„Људи који редовно летују у Грчкој знају да се тамо не наплаћују лежаљке већ је довољно да поручите једно пиће и да имате лежаљку цео дан“, рекао је Сеничић и додао да су цене пива, безалкохолних пића веће у односу на лане за пет до 10 одсто.

Цене апартмана су, напомиње, остале на прошлогодишњем нивоу, са тим што су понегде у централној сезони веће између пет и седам одсто.

„Међутим, то није драстично јер агенције апартмане закупљују унапред па за њих имамо гарантоване цене“, каже саговорник Танјуга.

Наводи да је ситуација са хотелима другачија и да су цене хотелског смештаја скочиле, највише код хотела већих категорија, за око 20 одсто, а нижих категорија за 10 до 12 одсто.
Према његовим речима, интересовање наших туриста за Грчку је велико и очекује се да ове године у Грчкој летује између 700.000 и 900.000 људи из Србије.

Сеничић истиче да је ове године и Турска веома занимљива нашим туристима, да постоји велики број чартер летова и аутобуских тура за северну обалу, а када је реч о ценама у Турској, да је инфлација доста велика, али пошто је курс евра повољнији него икада, туристи пролазе далеко јефтиније него што је било ранијих година и када је реч о шопингу и боравку у Турској уопште.

Додаје да је велико интересовање и за Египат, као и да Црна Гора наставља да бележи озбиљно добре резултате, Бугарска такође, али да је интересовање за Албанију опало.
То се, сматра он, десило јер су се наши туристи због престанка ковид протокола на дестинацијама на које су раније ишли, њима опет вратили, а смањењу интересовања за ову земљу допринео је и пораст цена у Албанији за око 20 одсто.

Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije

Преузмите андроид апликацију.