Почетна > Свет
Свет

У ЕП почела дебата о Резолуцији о проширењу

Европски парламент (ЕП) вечерас је на пленарној седници у Стразбуру отворио дебату о Резолуцији о проширењу, чији је аутор хрватски посланик Тонино Пицула.
Фото: Танјуг/AP/Jean-Francois Badias

Резолуција о проширењу треба да буде предмет гласања на пленарној сесији Европског парламента сутра.

У делу Резолуције о Србији, преко амандмана предложених од политичке групе европских социјалиста, тражи се да се земља усагласи за спољном политиком Уније, да уведе санкције Русији и да се преиспита финансјиска помоћ Србији како би се обезбедило да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима.

У амандману се наводи да, уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не треба да напредује на европском путу.

Током дебате комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да је заједничка спољна политика заиста постала веома важна у току рата у Украјини, али да брзина преговора са земљама Западног Балкана остаје базирана на напретку у темељним поглављима преговора за чланство.

“ЕУ је одговорила одлучно на руску инвазију Украјине. Нама треба подршка наших најближих савезника, наших суседа. Заједничка спољна и безбедносна политика је постала веома важна у току овог рата. Међутим, према нашој методологији проширења и преговарачким оквирима, брзина преговора за чланство и финансијска подршка региону остаје базирана на напретку у темељним поглављима и зависи од напретка наших партнера“, нагласио је Вархеји.

„Треба дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ“, пише у Резолуцији.

Овим текстом ЕП предлаже Савету ЕУ да позове Србију да се усклади с рестриктивним мерама и политиком ЕУ према Русији генерално.

У тексту се наводи и да треба позвати Србију да покаже напредак у демократији, владавини права и “прихвати вредности и приоритете Уније“.

Додаје се да ЕУ треба да „преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ“.

У Резолуцији се закључује “да је проширење најефикасније спољна политика Уније и да је тај процес је инвестиција у просперитет континента“.

ЕК: Белгија ће имати највећи буџетски дефицит у еврозони

Преузмите андроид апликацију.