Početna > Svet
Svet

U Bugarskoj danas peti parlamentarni izbori u poslednje dve godine

U Bugarskoj su jutros otvorena birališta za pete parlamentarne izbore u poslednje dve godine.
Foto: Tanjig/AP Photo/Vadim Ghirda

Glavni konkurenti su, s jedne strane koalicija stranaka desnog centra GERB dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova (63) i partnera iz Unije demokratskih snaga (SDS) i s druge strane, novouspostavljena koalicija prozapadne orijentacije koju čine stranka Nastavljamo promene (PP) i reformistička partija Demokratska Bugarska (DB).

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da dve suprotstavljene koalicije imaju gotovo istu podršku u biračkom telu – koalicija okupljena oko Bojka Borisova 26,2 odsto podrške, a njihovi rivali 25,5 odsto, dok nacionalistiška partija Preporod uživa podršku 12,8 odsto birača.

Izbori se održavaju u atmosferi koju karakteriše rasprostranjeno negodovanje prema političkim elitama koje mnogi percipiraju kao nevoljne da se ozbiljno uhvate u koštac sa korupcijom i ekonomskim reformama, navodi Rojters.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni posle ovih izbora Bugarska neće dobiti funkcionalnu parlamentarnu većinu, što će ugroziti ambicije ove zemlje da se u bliskoj budućnosti pridruži evro-zoni i efikasno iskoristiti pomoć Evropske unije za oporavak od posledica pandemije kovida-19, prenosi Rojters.

„Bez obzira ko bude pobedio veliko pitanje će ostati nerešeno – kakvi su izgledi za formiranje nove vlade. Jasno je da trenutno ne postoji politička snaga koja ima

ne samo apsolutnu većinu već dovoljno veliku prednost da formira vladu“, ocenila je Genoveva Petrova iz agencije Alfa Risrč.

Biračka mesta biće otvorena do 20 časova po lokalnom vremenu.

Građani u Crne Gore danas biraju predsednika: Đukanović ili Milatović?

 

Preuzmite android aplikaciju.