Почетна > Свет
Свет

У Бугарској данас пети парламентарни избори у последње две године

У Бугарској су јутрос отворена биралишта за пете парламентарне изборе у последње две године.
Фото: Танјиг/АP Photo/Vadim Ghirda

Главни конкуренти су, с једне стране коалиција странака десног центра ГЕРБ дугогодишњег премијера Бојка Борисова (63) и партнера из Уније демократских снага (СДС) и с друге стране, новоуспостављена коалиција прозападне оријентације коју чине странка Настављамо промене (ПП) и реформистичка партија Демократска Бугарска (ДБ).

Истраживања јавног мњења су показала да две супротстављене коалиције имају готово исту подршку у бирачком телу – коалиција окупљена око Бојка Борисова 26,2 одсто подршке, а њихови ривали 25,5 одсто, док националистишка партија Препород ужива подршку 12,8 одсто бирача.

Избори се одржавају у атмосфери коју карактерише распрострањено негодовање према политичким елитама које многи перципирају као невољне да се озбиљно ухвате у коштац са корупцијом и економским реформама, наводи Ројтерс.

Истраживања јавног мњења показују да ни после ових избора Бугарска неће добити функционалну парламентарну већину, што ће угрозити амбиције ове земље да се у блиској будућности придружи евро-зони и ефикасно искористити помоћ Европске уније за опоравак од последица пандемије ковида-19, преноси Ројтерс.

„Без обзира ко буде победио велико питање ће остати нерешено – какви су изгледи за формирање нове владе. Јасно је да тренутно не постоји политичка снага која има

не само апсолутну већину већ довољно велику предност да формира владу“, оценила је Геновева Петрова из агенције Алфа Рисрч.

Бирачка места биће отворена до 20 часова по локалном времену.

Građani u Crne Gore danas biraju predsednika: Đukanović ili Milatović?

 

Преузмите андроид апликацију.