Почетна > Свет
Свет

У Бриселу награда „Сахаров“ додељена народу Украјине

Народ Украјине добио је данас у Бриселу годишњу награду Европског парламента „Сахаров“ за слободу мисли, у част њихове борбе против руске инвазије.
Фото: WikimediaComonns/The Presidential Administration of Ukraine

„Не постоји нико ко би више заслуживао ову награду“, рекла је председница Европског парламента Роберта Метсола на додели награде украјинском народу, која је уручена представницима украјинског цивилног друштва.

Метсола је истакла да је то награда за све оне Украјинце који су изгубили рођаке и пријатеље у рату, за све оне Украјинце који се боре за оно у шта верују, пренео је Ројтерс.

Народ Украјине на додели награде представљали су оснивач добровољачког санитетског корпуса под називом „Таирини анђели“ Јулија Пајевска, борац за људска права Олександра Матвијчук и прогнани градоначелник окупираног града Мелитопоља Иван Федоров.

„Веома је симболично што су ове године храбри људи из Украјине добили награду „Сахаров“, рекла је Матвијчук, која је заједно са Федоровим тражила још веће испоруке оружја за Украјинце.

Награда укључује новчани износ од 50.000 евра који ће бити подељен представницима украјинског цивилног друштва.
Награда, названа по покојном совјетском дисиденту Андреју Сахарову, додељује се од 1988. године појединцима и организацијама који бране људска права и слободе.

Награда је прошле године додељена критичару Кремља Алексеју Наваљном, који издржава затворску казну од 11 и по година у близини Москве.

Европски парламент је овогодишњег добитника награде „Сахаров“ прогласио у октобру.

Makronovi ljudi „pod lupom“

Преузмите андроид апликацију.