Početna > Biznis
Biznis

Turska počela megaprojekat „spasavanja budućnosti Istanbula“

U Istanbulu je položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na mega-projektu za izgradnju Istanbulskog kanala.

Foto: Pixabay/smuldur

Paralelno sa Bosforom povezaće Mramorno more sa Crnim morem.

„Okrećemo novu stranicu u istoriji razvoja Turske. Istanbulski kanal vidimo kao projekat spašavanja budućnosti Istanbula“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji.

Erdoganov megaprojekt: Kanal je spreman za sedam godina
Foto: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Podsećajući da je 30-ih godina prošlog veka na Bosforu prosečno plovilo 3.000 brodova godišnje, Erdogan je rekao da se sada taj broj povećao na 45.000 i da se procenjuje da će se on povećati na 78.000 do 2050. godine, prenosi agencija Anadolija.

„Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik za grad.

Bosfor je poprište vrlo visoke frekvencije plovidbe brodova svih kategorija sa juga, severa i istoka i zapada“, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je mega-projekat za izgradnju Istanbulskog kanala, između ostalog, neophodan i radi očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

Erdoganov megaprojekt deli državu: „Izdaja Istanbula“

„Trenutna trasa istanbulskog kanala izabrana je na osnovu naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih“, rekao je Erdogan i dodao da će kanal biti dugačak 45 kilometara, širok najmanje 275 metara i dubok 21 metar.

Erdogan je rekao da sva istraživanja pokazuju da će brodarstvo u Istanbulskom kanalu biti 13 puta sigurnije nego na Bosforu.

Foto: Pixabay/Murati

„Cilj nam je da za šest godina dovršimo Istanbulski kanal i po ceni od blizu 15 milijardi dolara“, rekao je Erdogan.

Takođe je rekao da će megaprojekat za izgradnju Istanbulskog kanala biti realizovan na način koji će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu.

Erdogan kao urbanista: Da li ratuje?

Šest mostova biće izgrađeno duž istanbulskog kanala koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, a na njegovim obalama biće izgrađena dva grada sa pola miliona stanovnika.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.