Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Туршија смањује стрес и побољшава сан, тврди нова студија

Можда сте свесни чињенице да постоје намирнице које могу да вам покваре сан. Постоје и намирнице које треба да избегавате када сте под стресом. С друге стране, нова студија је открила да конзумирање „психобиотичке дијете“ не само да може да смањи стрес, већ вам може помоћи и да боље спавате.
Фото: Pexels/Jeshoots

Студија из октобра 2022. која је објављена у Молекуларној психијатрији укључивала је 45 одраслих између 18 и 59 година старости који су нормално конзумирали исхрану са мало влакана.

Истраживачи из APC Microbiome Ireland на Универзитетском колеџу Корк поделили су учеснике у две групе којима је наложено да поштују различите дијете. Прва је прешла на исхрану која је пратила пирамидалну шему. Друга група је замољена да једе „психобиотску дијету“ која укључује велику количину пребиотичке и ферментисане хране. Др Џон Крајан, водец́и аутор ове студије, каже да је његов истраживачки тим сковао фразу „психобиотичка дијета“ да се односи на „интервенције циљане на микробиоту које подржавају ментално здравље“.
Друга група је посебно упућена да се придржава дневног менија који укључује 2 до 3 порције ферментисане хране (као што су кисели купус, кефир или туршија), 5 до 8 порција житарица и 6 до 8 порција воћа и поврћа које се богата пребиотичким влакнима (укључујући јабуке, банане, купус, празилук и лук). Такође су замољени да једу 3 до 4 порције махунарки сваке недеље.

Резултати су показали да, иако су обе групе приметиле побољшање у сну, учесници који су јели психобиотичку исхрану такође су доживели смањење количине и интензитета стреса под којим су можда били у то време. Осим тога, ниво перципираног стреса је ишао све мање што је учесник више пратио психобиотичку исхрану.

Преузмите андроид апликацију.