Početna > Život i stil
Život i stil

Trovanje hranom: simptomi, posledice po zdravlje i koja je hrana najopasnija?

Trovanje hranom nastaje kada se jede hrana koja je na neki način kontaminirana, bilo bakterijama, virusima ili parazitima. Trovanje se javlja i kod nedovoljno kuvane ili pečene zaražene hrane.
Foto: Pixabay/Pexels

Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti nekoliko sati nakon konzumiranja hrane, a najčešće simptomi nestaju sami, bez odlaska kod lekara.

Uzroci trovanja hranom

Samo trovanje se može desiti u bilo kom trenutku. Prilikom pripreme hrane zbog loše higijene i nepranja ruku, do termičke obrade na preniskoj temperaturi. Do trovanja može doći i kada se jede salata koja nije dovoljno oprana. Trovanje hranom nastaje usled prisustva bakterija, virusa ili parazita u hrani. Trovanje hranom mogu izazvati i hemikalije, metali ili otrovne biljke. Bakterije su najčešći uzročnici, uključujući ešerihijekoli, salmonelu i listeriju. Od virusa najpoznatiji je norovirus, dok je parazit koji se nalazi u hrani i dovodi do trovanja toksoplazma.

Simptomi trovanja hranom

Simptomi zavise od vrste same hrane, vrste bakterija, virusa i parazita, njihove količine koja je uneta u organizam, kao i od toga koliko će se imuni sistem boriti sa njima. Neki simptomi mogu biti blaži i traju duže, dok drugi mogu biti ozbiljniji i trajati duže. Simptomi obično traju do sedam dana. Takođe, kod nekih će se simptomi pojaviti nekoliko sati nakon konzumiranja hrane, a kod drugih nekoliko dana kasnije.

Simptomi su:
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Dijareja
  • Bolovi u stomaku i grčevi
  • Blaga temperatura
  • Glavobolja
  • Slabost
  • Gubitak apetita
Koja hrana je najrizičnija?

Za salmonelozu su najopasnija jaja i kolači od sirovih jaja, majoneza, mlevenog mesa i nedovoljno pečenog pohanog mesa. Druge bakterije mogu dospeti na hranu sa nečiste zemlje i ostati u njihovim porama, kao u slučaju pasulja, i zato je važno oprati hranu pre konzumiranja. Bakterije poput listerije i jersinije pojavljuju se u jajima, mleku i mesu, a te bakterije se razmnožavaju čak i na temperaturi frižidera. Mogu se ubiti pravilnom obradom hrane (kuvanje ili pečenje na minimalnoj temperaturi od 78 °C).

Koje su posledice trovanja hranom?

Jedna od najčešćih posledica trovanja hranom je dehidracija. Povraćanje i dijareja gube tečnost, kao i so i minerale iz tela, koje onda treba zameniti.

Koju prazničnu hranu mogu da jedu i naši kućni ljubimci?

Preuzmite android aplikaciju.