Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тровање храном: симптоми, последице по здравље и која је храна најопаснија?

Тровање храном настаје када се једе храна која је на неки начин контаминирана, било бактеријама, вирусима или паразитима. Тровање се јавља и код недовољно куване или печене заражене хране.
Фото: Pixabay/Pexels

Симптоми тровања храном могу се појавити неколико сати након конзумирања хране, а најчешће симптоми нестају сами, без одласка код лекара.

Узроци тровања храном

Само тровање се може десити у било ком тренутку. Приликом припреме хране због лоше хигијене и непрања руку, до термичке обраде на прениској температури. До тровања може доћи и када се једе салата која није довољно опрана. Тровање храном настаје услед присуства бактерија, вируса или паразита у храни. Тровање храном могу изазвати и хемикалије, метали или отровне биљке. Бактерије су најчешћи узрочници, укључујући ешерихијеколи, салмонелу и листерију. Од вируса најпознатији је норовирус, док је паразит који се налази у храни и доводи до тровања токсоплазма.

Симптоми тровања храном

Симптоми зависе од врсте саме хране, врсте бактерија, вируса и паразита, њихове количине која је унета у организам, као и од тога колико ће се имуни систем борити са њима. Неки симптоми могу бити блажи и трају дуже, док други могу бити озбиљнији и трајати дуже. Симптоми обично трају до седам дана. Такође, код неких ће се симптоми појавити неколико сати након конзумирања хране, а код других неколико дана касније.

Симптоми су:
  • Мучнина
  • Повраћање
  • Дијареја
  • Болови у стомаку и грчеви
  • Блага температура
  • Главобоља
  • Слабост
  • Губитак апетита
Која храна је најризичнија?

За салмонелозу су најопаснија јаја и колачи од сирових јаја, мајонеза, млевеног меса и недовољно печеног поханог меса. Друге бактерије могу доспети на храну са нечисте земље и остати у њиховим порама, као у случају пасуља, и зато је важно опрати храну пре конзумирања. Бактерије попут листерије и јерсиније појављују се у јајима, млеку и месу, а те бактерије се размножавају чак и на температури фрижидера. Могу се убити правилном обрадом хране (кување или печење на минималној температури од 78 °Ц).

Које су последице тровања храном?

Једна од најчешћих последица тровања храном је дехидрација. Повраћање и дијареја губе течност, као и со и минерале из тела, које онда треба заменити.

Koju prazničnu hranu mogu da jedu i naši kućni ljubimci?

Преузмите андроид апликацију.