Poširano jaje mnogima je omiljeni doručak, ali se retko nalazi na trpezi zbog verovanja da je komplikovano pripremiti jaje na ovaj način.
Ovo delikatno jelo nastaje kuvanjem jaja van ljuske, a rezultat je ukusan zalogaj sa teksturom oblaka iz kojeg curi žumance. Ova tehnika kuvanja jaja nastala je u Francuska u 19. veku, a poče (La poshe) značilo bi stvoriti omotač.
Kod uobičajenog poširanja oljušteno jaje treba staviti u ključalu vodu u koju smo prethodno dodali malo sirćeta i soli.
Dodavanje sirćeta pomaže da se belance brže stvrdne, a osim sirćeta možete koristiti i sok od limuna. Posle nekoliko minuta, jaje je spremno.
Zatim ga pažljivo izvaditi iz vode, staviti na parče hleba i poslužiti uz sos, najčešće holandski sos, poznatiji kao holandski sos.
I upravo u ovom koraku nastaju problemi, jer se često dešava da se jaje raspadne u fazi serviranja.
Zato je stvoren jedan od trikova koji je zaludio društvene mreže. Sve što vam treba da poširano jaje uvek ispadne odlično je – kutlača.
U duboku posudu stavite vodu, dodajte sirće i posolite i ostavite da provri. Kada je voda provrila, zagrejte kutlaču i premažite je uljem ili puterom.
Dodajte jaje i potopite u vodu. Kuvajte nekoliko minuta i izvadite iz vode – imaćete savršeno poširano jaje.
Šta može da se dogodi u organizmu ako preteramo sa konzumiranjem jaja?
Preuzmite android aplikaciju.