Da li ste znali da postoji trik pomoću kojeg možete ustanoviti da li su jaja zaista sveža, samo ako pažljivo pogledate žumance?
Ova popularna tehnika, naglašavamo, svakako nije precizna i pouzdana naučna metoda, ali vam ipak može pomoći kada treba da procenite da li da koristite jaja ili ne.
Svežina jaja se može utvrditi na različite načine, a najsigurnija i najpreciznija je očigledno provera roka trajanja odštampanog na pakovanju.
Ali da se vratimo na „trik“ sa žumancetom, on se u osnovi zasniva na činjenici da sveže jaje ima tendenciju da zadrži žumance kompaktnim i centriranim unutar belančevine, pošto je njegova ljuska i dalje čvrsta.
Ako jaje nije sveže, žumance je generalno ravnije i šire, a belo može biti tečno i manje konzistentno.
Međutim, da bi se dobila preciznija potvrda svežine jajeta, može se izvršiti „vodeni test” koji se sastoji u stavljanju jajeta u posudu sa vodom.
Ako jaje potone i ostane horizontalno, sveže je, ako potone, ali je postavljeno vertikalno, manje je sveže, ali je ipak jestivo. Ako pluta, verovatno je ustajao i nije bezbedno za jelo.
Preuzmite android aplikaciju.