Ukoliko niste unapred isplanirali ručak i odmrzli meso, ne mora da znači da vam je ručak propao.
Postupak možete ubrzati upotrebom mikrotalasne, ali postoji i negativna strana. Neretko se dešava da se meso po površini već malo skuva, a da iznutra ostane zaleđeno.
Čak i za manji komad mesa potrebno je da prođe najmanje dva, tri sata, pod uslovom da ne znate za ovaj trik.
Danas je pomalo zaboravljen, ali ovaj trik je dobro poznat našim bakama i znatno ubrzava odmrzavanje mesa.
Za samo 10 minuta, namirnica će već biti spremna za pripremu. Potrebno je da u toploj vodi, malo iznad sobne temperature (oko 40-45 stepeni celzijusa), rastvorite kašiku običnog šećera i u nju stavite komad mesa koji želite da odmrznete. Veoma je bitno da meso prethodno izvadite iz kesice, folije, ili već u čemu ste ga čuvali.
Za samo 10 minuta ćete veoma lako moći da ga isečete na komade željene veličine jer će biti odmrznuto.
Bonus je i što će mu šećer malo pojačati i poboljšati ukus. Zapravo, zahvaljujući šećeru ono je postalo meko, a da je pritom u potpunosti zadržalo teksturu i svoj ukus.