Početna > Život i stil
Život i stil

Tri saveta kako da smanjite unos šećera

Za ne tako mali broj ljudi se može reći da su zavisni od šećera.
Foto: Pexels/Henry Mathieusain

I ne samo što se šećeri unose konzumiranjem kolača, čokolada i drugih slatkiša, već su šećeri prisutni u mnogim proizvodima za koje nikada ne biste rekli da se u njima nalaze.

Ako obratite pažnju i počnete da čitate deklaracije, videćete koliko su šećeri prisutni u proizvodima poput paradajz soka za kuvanje, gotovim supama, začinima za dodatak jelima…

I obzirom da smo okruženi šećerom, unosimo ga što svesno što nesvesnom, može se reći da vremenom postajemo zavisni od istog.

Zdravstvene i estetske posledice su neminovne ukoliko se ne stane na put preteranoj konzumaciji šećera. Nudimo vam par saveta nutricionista kako da olakšate sebi proces „odvikavanja“ od šećera.

Spremajte jela sami
Foto: Unsplash/Alyson mcphee

Samo ukoliko sami spremate obroke kod kuće moći ćete da znate šta koristite i šta konzumirate. U hrani iz restorana ili kioska brze hrane, a pogotovo kupovnim gotovim jelima ne znate koje dodatke sadrže.

Takođe, ako sami pripremate obroke kod kuće možete zaobići prženja u dubokom ulju, te koristiti rernu za pečenje kao alternativu prženju i obezbediti sebi još zdraviji obrok.

Probajte za početak bar nekoliko dana nedeljno da skuvate nešto sami. Izbacite konzerviranu hranu, aromatizovane vode, gotove čorbe i supe, jer su one prepune nezdravih aroma i šećera.

Neka voće bude vaš saveznik

U procesu odvikavanja od šećera mogu vam mnogo pomoći prirodni šećeri iz voća i povrća.

Foto: Unsplash/Jonas Kakaroto

Banana, maline, jagode, kruške i drugo voće koje volite dodato u na primer ovsanu kašu obogatiće joj ukus, a istovremeno ćete zadovoljiti potrebu vašeg organizma za slatkim.

Isto tako, bundeva ili slatki krompir su savršeni u procesu odvikakanja od šećera. Zato razmislite da ih uvedete u ishranu. Istovremeno ćete u telo uneti neophodna vlakna, te ćete duže ostati siti.

Vodite računa kada je kandirano voće u pitanju. Ono takođe u sebi sadrži mnogo rafinisanih šećera, pa se iz tog razloga koncentrišite na unos svežeg voća i povrća.

Unesite dovoljno zdravih masti i proteina
Foto: Unsplash/Fahrad Ibrahimzade

Neka zdrave masti i proteini budu zastupljeni u vašem glavnom obroku. Za varenje proteina i masti je potrebno više vremena, te ćete tako duže biti siti.

Ručak treba da bude nutritivno bogat, te ga obogatite proteinima iz piletine, ribe, ali i mahunarki. Maslinovo ulje, orašasti plodovi, semenke poput suncokreta i lana su fantastični izvori zdravih masti.

Večera treba da je manje obimna, ali isto tako treba da sadrži proteine ili zdrave masti i salatu. Dobro bi bilo da vam poslednji obrok bude do 19 časova, a ovako nutritivno bogata večera će vam obezbediti sitost do jutra.

Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

Preuzmite android aplikaciju.