Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири намирнице које често једемо, а садрже превише шећера

Шећер је најомраженији кад је у питању здрава исхрана, а нажалост често га уносимо у већим количинама него што стручњаци препоручују.
Фото: Unsplash/Tengyart

Таква пракса може угрозити наше здравље и утицати негативно на наш метаболизам. Зато је важно знати које намирнице крију веће количине шећера.

Ако настојите да једете здраво и уравнотежено, изузетно је важно да избегавате присутност ових производа у свакодневној исхрани, а нарочито у исхрани мале деце. Њима у овој фази живота постављате темеље за прехрамбене навике у будућности.

Течни јогурт
Фото: Unsplash/Jagoda Kondratiuk

Јогурт је једна од најквалитетнијих намирница. Садржи протеине од високе вредности и носи велику количину важних минерала, као што је калцијум. Извор је пробиотика, живих бактерија које штите наша црева.

Међутим, најбољи јогурт најчешће није онај који се продаје у супермаркетима, већ природни у који није додат шећер. Већина јогурта који су нама доступни има додате шећере, нарочито течни јогурт.

Вода са укусом
Фото: Unsplash/Nathan Dumlao

Вода је најбоље пиће и незаобилазна је свима који пазе шта уносе у своје тело. Али важно је нагласити да то вреди за минералну воду, а не варијанте са укусима. Такве су пуне шећера или заслађивача.

Сечени хлеб
Фото: Pexels/Monstera

Уопштено, хлеб је намирница богата угљеним хидратима, а често је направљена од рафинираног брашна. Ово га чини производом са високим гликемијским индексом. Често произвођачи додају још шећера да побољшају укус и текстуру, нарочито код сеченог хлеба. Кад бирате хлеб, најбоље да одаберете целу векну неправилнијег изгледа и направљену од брашна целих житарица.

Умак од парадајза у тетрапаку
Фото: Pexels/Charlotte

Парадајз је намирница пуна антиоксиданата, а од осталих елемената истиче се ликопен. Антиоксиданти неутрализују слободне радикале који се акумулирају у ткивима, спрјечавајући развој бројних хроничних болести.

Међутим, паковани умаци од парадајза могу имати превише доданих шећера, који неутрализују киселост и побољшавају укус. Наравно, резултат је намирница непожељна у свакодневној исхрани.

 

Sedam grešaka koje pravimo sa doručkom zbog kojih se gojimo

Преузмите андроид апликацију.