Početna > Svet
Svet

Tri kineska astronauta sletela su u pustinju Gobi

Tri kineska astronauta sletela su danas u pustinju Gobi na severu Kine nakon šest meseci rada na završetku izgradnje stanice Tjangong, izvestila je državna televizija.
Foto: Tanjug/AP/Li Gang

Medicinski radnici su astronaute izveli iz kapsule oko 40 minuta nakon sletanja, svi su bili nasmejani, i činilo se da su u dobrom stanju, preneo je AP.

„Veoma sam srećan što sam bio svedok završetka osnovne strukture kineske svemirske stanice nakon šest napornih i ispunjenih meseci u svemiru“, rekao je jedan od astronauta, koji je prvi izašao iz kapsule.

Trojica astronauta kineske misije Šendžou-15 izveli su u petak prvu rotaciju kineskih astronauta u orbiti sa trojicom astronauta misije Šendžou-14, saopštila je Kineska svemirska agencija.

Posada Šendžou-15 ušla je u sredu u kinesku svemirsku stanicu i sastala se sa posadom Šendžou-14, koja je poslata na svemirsku stanicu u junu, preneo je Kineski međunarodni radio na srpskom.

Reč je o istorijskom okupljanju koje je povećalo broj ljudi u svemirskoj laboratoriji na šest, što je prvi put da se u laboratoriji nalazilo toliko ljudi.

Kineska svemirska stanica ušla je u eru dugotrajnog boravka sa ljudskom posadom.

Argentina preko Australije do četvrtfinala, gol Mesija za jubilej

Preuzmite android aplikaciju.