Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три „анти-стрес“ намирнице које ће вам помоћи да задржите узак струк

Да бисмо разумели природу повећаног апетита на ивици нервног слома, помоћи ће нам познавање биоритма стреса. А да будемо прецизнији, информације о биоритмовима хормона стреса – кортизола и кортикотропина, који се популарно назива хормон анксиозности.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Ова два хормона стреса достижу врхунац око 6-8 ујутру, када се пробудите осећајући се пуни енергије и енергије. Затим, након јутарњег хормонског „успона“, почиње опадање и до ручка ниво кортизола и кортикотропина опада, а у касним поподневним сатима после 15-16 часова осећате недостатак енергије, умор и тешко се можете концентрисати. било шта.

Чињеница је да ваше тело прелази у режим одмора и почиње да се припрема за спавање. До 20.00-21.00 садржај хормона стреса достиже минимум да бисте могли у потпуности да повратите снагу, а до 2 сата ујутру циклус се наставља, хормони поново почињу да расту тако да је ваше буђење лако, енергично, а јутро је енергично. .

Испоставило се да је најнесигурнија зона током дана, када је наше тело подложно стресу, а руке посежу за нечим сланим, масним и слатким, време између 15.00 и 24.00 часа, када ниво кортизола пада.

Иронично, управо у овом временском периоду, када је наше тело већ подешено на талас одмора и опуштања, заказујемо пословне састанке, нервозно трзамо воланом у саобраћајној гужви, гурамо јавни превоз током шпица и набрајамо безброј кућних послова. у нашим главама.

Уморни, исцрпљени и узнемирени, долазимо кући и трчимо до фрижидера да се „наградимо“ за још један напоран дан обилном вечером припремљеном не у најбољој традицији здраве исхране…

Ово су три намирнице које ће вам сачувати линију током стресног периода.
Пастрмка

Да ли сте знали да 200 грама пастрмке може да вам пружи неколико сати среће? Ствар је у томе што је пастрмка богата витаминима растворљивим у мастима и масним киселинама, као и витаминима Б. Витамин Б6, који преовлађује у њеном саставу, учествује у срећној синтези серотонина. Ту се крије универзална срећа – у речним водама.

Зечетина

Зец није само одличан оковратник и одлично дијететско месо, већ и производ који је јединствен по свом витаминском саставу. У месу кунића има пуно корисних материја: гвожђе, фосфор, манган, флуор, калијум и витамини Б6, Б12, ПП, због чега ова врста меса превазилази све остале по витаминско-минералном саставу. А, у нашем случају, зец је неизоставан лек за блуз.

Бадем

Осећаја глади? Једите 7 бадема. Они ће вам пружити не само осећај ситости, већ ће вам помоћи да се носите са умором, раздражљивошћу и претераном агресијом, јер садрже моћан борац против стреса – цинк! А састав бадема витамина Е гарантује одличан тен.

7 ranih znakova da nešto nije kako treba sa vašom jetrom

Преузмите андроид апликацију.