Početna > Srbija
Srbija

Trenutno nemoguće članstvo tzv. Kosova u NATO

Članstvo Prištine u NATO po ubrzanoj proceduri nije moguće sve dok ne dobije priznanje svih članica te organizacije i ne reši odnose sa Beogradom, izjavio je profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti.
Foto: Wikimedia Commons/ Arianit

Hoti je rekao za Kosova pres da bi takav zahtev Prištine mogao biti razmatran samo ako bi velike sile promenile pravila igre.

„U sadašnjim okolnostima, mislim da je to definitivno nemoguće, čak je potpuno nezamislivo s obzirom na to da imamo problema“, istakao je on.

„Postoje problemi sa nepriznavanjem nekih zemalja EU, kao i problemi u susedstvu i nedostatak komunikacije, što je politički kriterijum i za NATO i za Evropsku uniju. Potpuno je nezamislivo kako zemlja koja nije zaključila proces dijaloga i epilog spora sa Beogradom može da postane deo EU“, rekao je Hoti, a prenosi Kosovo onlajn.

On smatra i da će Priština biti na dnevnom redu za članstvo, ukoliko se promene pravila igre.

Prema njegovim rečima, koristi Prištine će se sastojati u tome što sada može da kaže da ima službeni zahtev za aplikaciju za članstvo, a u najboljem slučaju, kada bi se pravila igre većih sila promenila, onda bi bar bila na dnevnom redu da se pridruži.

Rezoluciju izglasanu u skupštini privremenih prištinskih institucija kojom se od vlade traži da pripremi zahtev za apliciranje, Hoti smatra dobrom političkom akcijom, ali ne podržava postupke ministra odbrane koji je pre par dana na društvenim mrežama pokrenuo kampanju za članstvo Prištine u NATO.

„Ono što deluje zaista paradoksalno i ne deluje apsolutno primereno jeste poziv da se određene kampanje preduzimaju preko društvenih mreža“, istakao je Hoti.

Selaković podržao kandidaturu Vučića za predsednika Srbije

Preuzmite android aplikaciju.