Почетна > Србија
Србија

Тренутно немогуће чланство тзв. Косова у НАТО

Чланство Приштине у НАТО по убрзаној процедури није могуће све док не добије признање свих чланица те организације и не реши односе са Београдом, изјавио је професор међународних односа Африм Хоти.
Фото: Wikimedia Commons/ Arianit

Хоти је рекао за Косова прес да би такав захтев Приштине могао бити разматран само ако би велике силе промениле правила игре.

„У садашњим околностима, мислим да је то дефинитивно немогуће, чак је потпуно незамисливо с обзиром на то да имамо проблема“, истакао је он.

„Постоје проблеми са непризнавањем неких земаља ЕУ, као и проблеми у суседству и недостатак комуникације, што је политички критеријум и за НАТО и за Европску унију. Потпуно је незамисливо како земља која није закључила процес дијалога и епилог спора са Београдом може да постане део ЕУ“, рекао је Хоти, а преноси Косово онлајн.

Он сматра и да ће Приштина бити на дневном реду за чланство, уколико се промене правила игре.

Према његовим речима, користи Приштине ће се састојати у томе што сада може да каже да има службени захтев за апликацију за чланство, а у најбољем случају, када би се правила игре већих сила променила, онда би бар била на дневном реду да се придружи.

Резолуцију изгласану у скупштини привремених приштинских институција којом се од владе тражи да припреми захтев за аплицирање, Хоти сматра добром политичком акцијом, али не подржава поступке министра одбране који је пре пар дана на друштвеним мрежама покренуо кампању за чланство Приштине у НАТО.

„Оно што делује заиста парадоксално и не делује апсолутно примерено јесте позив да се одређене кампање предузимају преко друштвених мрежа“, истакао је Хоти.

Selaković podržao kandidaturu Vučića za predsednika Srbije

Преузмите андроид апликацију.