Почетна > Живот и стил

Живот и стил Нови Сад

Где тренирају највећи новосадски ШМЕКери?

Све више слушамо о здравом животу и колико је важна физичка активност. Поред балансиране исхране у дневну рутиниу треба уврстити и неку физичку активност за боље резултате. Сви ми то негде знамо и сами, али како да натерамо и мотивишемо себе да кренемо да вежбамо и активирамо своје тело?

 

Нови Сад има десетине теретана у којима можете да тренирате. Постоје простори који имају поред сала за вежбање и сауне, козметичке салоне, теретане са погледом на град, теретане у атомским склоништима, у тржним центрима, постоје фитнес центри који су мало скупљи, постоје и они приступачнији, сале са најмодернијим справама, теретане које су популарне због новосадских инфлуенсера, само мушке теретане… Избор је заиста велик. Како свака роба има свог купца тако је и свака теретана у граду добила своје сталне вежбаче. Теретану изаберите спрам својих потреба и на основу онога што вам највише одговара. И немојте заборавити да је то простор у којем ћете проводити сат до два дневно и морате се осећати пријатно.

У сваком комшилуку постоји бар једна теретана у коју можете да одете и да вежбате, тако да свако ко жели да тренира то може  врло лако да уради без изговора. Најтеже је одлучити и преломити да се крене са вежбањем. И када преломите и одлучите да кренете онда се појаве питања на која немате одговоре и не знате шта тачно да радите у теретани и како да се понашате.

Свесни да се лето приближава и да већина вас жели да покаже своје „змијско тело“ и затегнуте трбушњаке на Штранду, посетили смо фитнес центар „Шмек“ и поставили тренерима питања која смо сигурни да бисте и ви поставили.
Фото: Градске инфо

Ови млади људи су максимално посвећени свом послу и спремни су увек да помогну свакоме да дође до жељеног циља и да пренесу на вежбаче своју енергију, мотивацију и љубав према тренинзима.

Дарио Јурешић један од тренера у „Шмек“ фитнес центру нам је појаснио основне ствари тренирања и објаснио од чега треба да се крене први пут и шта може вежбач да очекује од тренинга.

Први пут се клијент појављује у теретани, шта му саветујеш одакле да крене?

Саветујем да крени од основе, да се држи основних вежби и да нема  потребе да срља и диже велике тежине. Да је најважије да се  научи техника, да се ради правилно и да се не претерује са теговима. Временом ће све доћи на своје и све ће бити лакше, доћи ће на ред и велике тежине, када мишићи буду спремнији.

На Дaријевом инстаграм профилу постоје занимљиви постови о тренинзима за почетнике и саветима са којим вежбама се може почети.

Фото: PrtSc/smek.rs
Колико времена и одрицања је потребно да би се видели први резултати?

Неће доћи преко ноћи, ја увек својим клијентима кажем да ћемо направити први прави видљиви напредак за око 3 месеца. Наравно сваке недеље они напредују, постају јачи, техника је боља и боља и то су све мале победе, победе које их мотивишу да не стану и наставе тренинге. Али реалан период да они дођу и кажу ми „Е, брате баш сам задовољан,  „напуцао сам се“ углавном буде након  10 до 12 недеља.

Што се тиче одрицања у принципу зависи каквог тренера имаш, то су све мале корекције и можеш нормално живети и направити сјајан резултат.

Фото: PrtSc/smek.rs
Да ли су Новосађани довољно активни и да ли долазе на тренинге редовно?

Заправо јесу активни, и јако ми је драго због тога, посебно млађе генерације. Мислим да је корона утицала на то. Људи су развили свест да тренингом јачају имунитет, продужавају живот и решавају хроничне болести. Плус и изгледају боље, осећају се боље и имају више самопоуздања.

Који су бенефити тренирања са персоналним тренером? Умеју људи да кажу: “ Ма не треба ти персонални тренинг можеш то и сам“. Колико је то тачно?

Па види има истине да можеш све сам, али ће ти такав и резултат бити. Тренер је ту да прати твој напредак, да те погура да извучеш то још једно понављање. Поред тога тренер је стручан, провео је године и године како над књигом тако и у пракси тренирајући друге, а и самог себе па самим тим зна много више од обичног вежбача. Тренер је ту и  да те чува од повреда и да ти скрене пажњу на правилно извођење вежби.
Искрено ја ћу једног дана имати персоналног тренера, бенефити су огромни, тренер сигурно види нешто што ти не видиш и зато стагнираш на пример. Увек је ту да те научити нешто ново што ниси знао и још много тога.

Које вежбе вежбачима најтеже падају?

Искрено, пошто проводим пуно времена у теретани највише су ми се људи жалили на „бугарски чучањ“ како је ужасно тежак, посебно кад их ја отежам. „Мртво дизање више јер збуњује људе и моја драга колегиница Јована често „кука“ како не воли „hip thrust„.

Фото: PrtSc/smek.rs
И сам тренираш много, које тренинге највише волиш?

Искрено тренирам цео живот, тренирао сам и колективне и индивидуалне спортове и негде од четрнаесте године сам прешао у теретану. И искрено највише волим да тренирам у теретани на справама. Тип тренинга који ја користим је нека мешавина „power liftinga“ и „bodybildinga“ или „powerbilding“ значи висок интезитет и волумен цео тренинг, јаке килаже, пуно понављања. Волим да тренинг буде напет до отказивања мишића да радим.

Питали смо још неке од тренера да  нам наведу неке од разлога због којих Новосађани долазе да вежбају. И која је препорука колико пута недељно треба да се тренира, Лука Брада, персонални тренер нам је навео неке од разлога и објаснио основне ствари које треба сви да знамо о тренирању и здравом животу. И на Лукином инстаграм профилу можете пронаћи разне корисне савете за вежбање.
Фото: PrtSc/smek.rs
Разлози због којих Новосађани најчешће долазе у теретану? Многи мисле да је само због мршављења?

Сам имам много различитих клијената. Неки су дошли да добију мишићну масу, неки да смршају, поједини су ту да се реше нагомиланог стреса и имам и оне који желе да остану у форми. Свима увек кажем и нагласим: „Људи, првенствено тренирамо због здравља“. Само здраво тело може да нас доведе до жељених резултата. Тренинг је ту и да поправи расположење. Многи једва натерају себе да дођу на тренинг. Онако уморни после посла, није им баш до тренинга, а онда када заврше тренинг сви признају да је осећај скроз другачији, да се осећају много боље и да сам им поправио расположење и захвални су ми на томе.
Мој велики мотив су увек циљеви клијената, било да је то мршављење, добијање масе, поправљање животних навика или нешто треће. Увек сам ту да их подржим, охрабрим, мотивишем и да заједно дођемо до жељеног циља.

Који су твоји омиљени тренинзи?

Када причамо о тренинзима, ја највише волим да се базирам на функционалности. Идеална комбинација су ми слободни тегови и „bodyweight“, то је комбинација вежби које се изводе са сопственим оптерећењем. Неки од бенефита оваквог тренинга су што са једним покретом можемо да активирамо много мишића. Када уз то све додам вежбе са теговима, добијам себи идеалан склад тренинга.
Волим тренинге снаге, где се троши пуно калорија и где стално померам своје границе. Такође и тренинзи издржљивости су једни од мојих заштиних знакова.

Да ли то значи да неко ко одлучи да тренира са тобом има да се добро намучи и озноји? Шта клијенти могу да очекују од тренирања са тобом?

Од мене могу увек да очекују посвећеност, рад, ред и дисциплину. Рад је основа свега. Неће бити лако, али не постоји промена у животу која долази лако. Свака је процес, па тако и резултати тренирања. Не долазиш на тренинг само да би нешто урадио, тек да се каже да си био у теретани, већ циљано. Делујемо на мишиће и увек постоји план рада. Основне ствари које клијент треба да „понесе“ на тренинг је  припрема за тренинг, дисциплина, да поштује оно што му се каже, да се храни како треба и како саветује тренер и промене које су одувек желели ће брзо бити ту. Заједничком вољом и снагом ћемо доћи до циља.

Фото: PrtSc/smek.rs
Препорука, колико пута недељно треба да се тренира?

Ако говоримо о одраслим особама, у зависности од њихове физичке форме. Препоруке за физичку активност су од 150 до 300 минута умерено интензивне аеробне активности, или од 75 до 150 минута високо интензивне аеробне активности. То значи да рецимо одрадимо 3 до 5 тренинга недељно, да тренинзи буду програмирани тако да обухвате умерене и високо интензивне тренинге. Овај број тренинга уз правилну исхрану је сасвим довољан да се направе жељени резултати.

Још један тренер нам је помогао да решимо недоумице и да се подигнемо свест о тренизима и указао предности персоналног тренера. Објаснио колико групни тренинзи могу да подигну енергију и мотивишу вежбаче да буду редовни у вежбању.

Милош Врањеш је тренер који је једнако посвећен персоналним и полуперсоналним тренинзима, али исто тако га можете видети и у сали за групне тренинге. Милошеви тренинзи су сами по себи интезивни. Он их додатно зачини својом невероватном енергијом и вољом, пренесе заразно добро расположење на све вежбаче у сали.

Фото: PrtSc/smek.rs
Које су предности персоналних тренинга?

Не мораш да мислиш о плану тренинга уопште. Да ли данас само да радиш доњи део тела или стомак, како да поређаш вежбе, колико понављања, серија, паузе… све то уместо тебе ради персонални тренер који се школовао за те ствари. Имаш тренера сат времена само за себе и своје циљеве. Имаш тренера који те прати у вежбама, прати да их технички изведеш што правилније, са најмањим ризиком за повреду. Договарате се када желиш да имаш тренинге, не прилагођаваш се постојећем распореду тренинга већ се тренер прилагођава теби.

Да ли се резултати могу постићи само тренирањем или резултати долазе као склоп балансиране исхране и тренинга?

Исхрана и тренинг су јако уско повезани. Размишљај на следећи начин:
Недеља има 7 дана по 24 сата (168 сати), а ти ако тренираш 3 пута недељно…тренираш 3 сата недељно. Шта је са осталих 165 сати? Просто није могуће да очекујеш да ће се нешто битно променити за 3 сата недељно ако осталих 165 сати не водиш рачуна шта радиш.

Колико је времена и одрицања потребно да се виде први резултати?

Опет зависи од тога у ком стању се налазимо када почнемо да тренирамо и где желимо да стигнемо. Такође да ли је у питању неки корективни тренинг, или рехабилитација, да ли је мршављење или желиш да радиш на мишићној маси. Оно што је битно да знају сви потенцијални вежбачи, јесте да све што дође на брзака обично није здраво. Размишљај колико ти је времена требало да се угојиш на пример двадесетак килограма? Сигурно не ни месец дана, а ни два.

Фото: PrtSc/smek.rs
Које вежбе вежбачима најтеже падају?

Оне које не воле да раде.

Да ли су Новосађани довољно активни ?

Генерално мислим да не. Мали број Новосађана је уопште активно, али мислим да је полако почела да се буди свест људима да је физичка активност јако битна, посебно ако проводите 7 до 8 сати дневно стојећи на послу, или још горе седећи.

Да ли се повећа број вежбача у теретани пред лето?

Апсолутно да. Последњи воз пред лето се хвата у марту, тако нам је искуство показало, бар до сад.

Да ли постоји велики број оних који мисле да после само пар пута у теретани могу да имају тело из снова?

Наравно да, да. Разлог су друштвене мреже које никад брже нису развијале комплексе код својих корисника. Посебно рекламе смршај 20 килограма за месец дана. Или изгради не знам колико мишићаво тело за два месеца. Свесни смо да то није никако могуће тако брзо, осим ако не употребите најприсутнији суплемент данашњице „photoshop„.

Фото: PrtSc/smek.rs
Да ли тренинзи могу да поправе расположeње?

Свакако. Дођите у Шмек да проверите.

У Шмеку поред ових згодних момака који су мајстори свог заната раде и девојке. Чињеница је да понекад мислимо да су жене слабији пол, али ове даме то могу врло лако да докажу да у овом случају нису слабији пол.

Девојке  нису толико окренуте дизању тегова и „bodybuldingy„, али се итекако физички спремне и стручне и могу да вам помогну да дођете до жељених циљева. Софија Бечејац и Катарина Аврамовић су нам објасниле колико је важна конекција између тренера и вежбача.

Фото: PrtSc/smek.rs
Да ли се понекад као персонални тренери осећате на неки начин и као психолози? Особе које помажу клијенту да поправи и дух и тело? Да ли мислите да се битне особе у животу својих вежбача?

Катарина: 101% да. Нараво, ми смо ту да слушамо пре свега ваше тело, да покушамо да схватимо шта вам оно говори, оно што ви не чујете. Поред тога ту смо и да саслушамо ваше проблеме и носимо се заједно са њима. Да се насмејемо, забавимо и радујемо сваком успеху. Постајемо породица.

Фото: PrtSc/smek.rs

Софија: Као и сваки посао са људима и ми морамо бити психолози и способни да проценимо наше клијенте. Сви смо ми различити, не реагујемо исто на притисак, стрес и не мотивишу нас исте ствари. Треба проценити какав је нечији карактер, како реагује у одређеним ситуацијама, какав однос има према себи и ономе што ради. То све може доста да помогне у даљој сарадњи између вежбача и тренера. Људи долазе да тренирају из различитих разлога, ми смо ту да их усмеримо, мотивишемо и помогнемо да дођу до свог циља. Наравно да смо битне особе у животу наших вежбача. Сигурно да својим примером мотивишемо и инспиришемо друге да им вежбање буде свакодневица.

Како научити неког ко почиње да тренира да заволи тренинге?

Девојке су се сложиле да је то једноставно. Само га убаците у салу за групне тренинге. Шалу на страну. Када се деси да вежбачи заволе тренинге то је највећи успех једног тренера и једне теретане уопште.

Групни тренинзи су просто тренинзи пуни енергије и они су ти који највише можда и покрећу вежбаче. Људи око тебе ће те покренути, музика, тренер, атмосфера као она из најбољег клуба. Просто заборавиш да си дошао да тренираш. Сетићеш се тога тек кад изађеш из сале или сутра када те стигну упале мишића.
Људи ће  исто тако заволети тренинг када виде да се дешава нешто са њиховим телом, расположењем, енергијом у току дана, кад почну да постају знажнији и обликованији.

Надамо се да су ови млади и амбициозни људи успели да покажу и приближе свима нама да теретане нису места где се само зноји и мучи, већ места где влада добра енергија, смех и радост. Већина теретана у Новом Саду нуди бесплатан први тренинг, неке од теретана нуде чак три бесплатна тренинга. Можда је фебруар месец идеалан да пробаш неки од тренинга, а онда да и  поклониш себи или некој драгој особи месечну или што да не шестомесечну чланарину у теретани.

Шмек је део кампање  нашег портала #НЕМАПРЕДАЈЕ и у периоду од 20. до 28. фебруара поклања 20% попуста на све пакете месечног чланства.

Покрени се! Баш данас је тај дан. Нема предаје!

Аутор текста: Јелена Вујовић

Ulicama grada sa Jelenom – Novosadska teretana (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.