Tržište Srbije je u toku aktuelnog posta dobro snabdeveno i domaćom i uvoznom ribom. Poznavaoci prilika u ovom sektoru očekuju da bi do Božića u ribarnicama trebalo da budu dovoljne količine šarana koji se tradicionalno najviše konzumira.
Tek posle praznika moglo bi ponovo doći do nestašica, ali ne kao ranijih godina, jer se i riba manje kupuje.
Prema rečima Kruma Anastasova, direktora ribnjaka „Kapetanski rit” iz Kanjiže i predsednika Grupacije za ribarstvo, proizvodnja šarana je na istom nivou ili ispod prošlogodišnje. Ipak značajne količine se uvoze iz nekoliko zemalja u okruženju, koje su članice Evropske unije, poput Mađarske, Hrvatske i Bugarske.
„Kvalitet ribe koju mi proizvodimo sigurno je najbolji u Evropi. Hrani se kontrolisanom hranom, a po po rezultatima ispitivanja Instituta za tehnologiju mesa svi parametri poput pesticida, teških metala, antibiotika su mnogo niži nego što je dozvoljeno“ kaže Anastasov.
On objašnjava da bi trebalo učiniti sve da opstane domaće ribarstvo, jer Srbija ima veliku tradiciju u proizvodnji šarana. Preporučujemo potrošačima da biraju domaćeg šarana, zbog kvaliteta.
Prema stanju u ribarnicama, ponuda je odlična i kada je reč o morskoj i slatkovodnoj ribi. Ipak, savet kupcima je da pre nego što se odluče provere na deklaracije gde je riba proizvedena, da li je prethodno zamrzavana, kako bi bili sigurni.
Nedavno je veterinarska inspekcija najavila da će zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje u svim registrovanim objektima za vreme božićnog posta.
„Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja“ saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede. U planu je i da se kontroliše rok upotrebe i da se riba uzorkuje i šalje u ovlašćene laboratorije.
Preuzmite android aplikaciju.