Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Током вежбања обавезно заштитите очи! Ево и због чега

Тренд ка здравом начину живота узима маха. И то не може а да не обрадује лекаре, јер умерено бављење спортом побољшава и здравље и вид, али постоје и мере опреза о којима треба водити рачуна…
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Спорт доприноси нормалном функционисању читавог визуелног апарата, јер се очна јабучица састоји од мишића који се могу тренирати.

Физичка активност побољшава циркулацију крви, тако да су унутрашњи органи засићени кисеоником. Редовно вежбање јача очни систем као и цело тело.

Осим тога, постоји специјализована гимнастика за очи која јача мишиће. Али да ли је спорт увек добар за вид?

Са неким очним болестима, питању избора спорта мора се приступити веома пажљиво и пажљиво. Људи са прогресивном миопијом, сузама или одвајањем мрежњаче су контраиндиковани у оптерећењима снаге, јер повећавају пулс и притисак, што може довести до нових суза или одвајања.

Тренинг снаге се може заменити пливачким и кардио справама, трака за трчање, бицикл за вежбање, степер, елипсоид, ергометар. Људи са проблемима вида такође могу активно и корисно да проводе слободно време, а најважније је да физичка активност буде умерена.

Код тешког оштећења вида, физичка активност треба да буде мала. Трауматични спортови као што су дизање тегова, бокс и друге борилачке вештине мораће да буду искључени како би се избегло погоршање визуелне патологије.

Стони тенис, одбојка и кошарка су одлични за особе са благом кратковидошћу или далековидошћу, јер ове игре омогућавају да се очи стално пребацују са блиског објекта на удаљени објекат. Ови спортови побољшавају циркулацију крви у целом телу и доприносе масажи оковратне зоне.

Приликом пливања, контактна сочива се не препоручују због високог ризика од контаминације сочива микроорганизмима и каснијег развоја инфекције. Боље је изабрати посебне наочаре за пливање са диоптријама.

За љубитеље скијања је такође веома важно да обезбеде поуздану заштиту очију. Приликом избора ски маске треба обратити пажњу на ниво УВ заштите. Пошто сунчева светлост, рефлектована од снега, негативно утиче на вид.

Ако сте забринути због проблема са видом, требало би да се подвргнете прегледу и консултујете лекара пре него што изаберете спорт. Седећи начин живота доприноси паду видне оштрине, а умерена физичка активност је увек само добра.

Искусни инструктор ће моћи да изабере сет вежби који неће штетити очима. Младе спортисте је пожељно пратити на преглед код лекара са родитељима како би лекар сазнао све информације о оптерећењима и дневној рутини за даље препоруке.

Šest razloga zbog kojih ste se iznenada ugojili

Преузмите андроид апликацију.