Početna > Biznis
Biznis

Tina Tarner preminula u 84. godini

Muzička zvezda Tina Tarner preminula je u 84. godini, u Švajcarskoj, posle duže bolesti, saopštio je njen portparol.
Foto: PrtSc/NBC News/YouTube

„Tina Tarner, kraljica rokenrola, umrla je juče nakon duge bolesti u svom domu u Kisnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Svet je izgubio muzičku legendu i uzor“, navodi se u izjavi predstavnika preminule pevačice.

Poslednjih godina borila se s posledicama raka creva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantiran bubreg.

Tarnerova je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svetu kao solo-umetnik i jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih godina.

Tarnerova je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mere da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.

Posle dve decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – posle nekoliko neuspešnih početaka – postala je jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih sa albumom Private dancer.

Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.

„Njen muzički lik je uvek bio nabijena kombinacija misterije, kao i lagane melanholije pomešane sa jakom vitalnošću koja je često koketirala sa opasnošću“, napisala je naučnica Dafni A. Bruks za Gardijan 2018.

Ponovo otvoren aerodrom na Siciliji nakon suspenzije zbog erupcije Etne

Preuzmite android aplikaciju.