Почетна > Бизнис
Бизнис

Тина Тарнер преминула у 84. години

Музичка звезда Тина Тарнер преминула је у 84. години, у Швајцарској, после дуже болести, саопштио је њен портпарол.
Фото: PrtSc/NBC News/YouTube

„Тина Тарнер, краљица рокенрола, умрла је јуче након дуге болести у свом дому у Киснахту код Цириха, у Швајцарској. Свет је изгубио музичку легенду и узор“, наводи се у изјави представника преминуле певачице.

Последњих година борила се с последицама рака црева, који јој је дијагностикован 2016, док јој је 2017. године трансплантиран бубрег.

Тарнерова је стекла славу и постала је један од највећих извођача на свету као соло-уметник и једна од кључних поп-икона 1980-их година.

Тарнерова је потврдила и појачала улогу црнкиња у рокенролу, дефинишући еру музике у којој је стварала до те мере да је Мик Џегер признао да му је била инспирација.

После две деценије рада са својим мужем, за којег се испоставило да има насилан карактер, Ајком Тарнером, кренула је кроз каријеру сама и – после неколико неуспешних почетака – постала је једна од кључних поп-икона 1980-их са албумом Private dancer.

Њен живот је забележен у три мемоара, биографском филму, џубокс мјузиклу, а 2021. године у документарном филму Тина.

„Њен музички лик је увек био набијена комбинација мистерије, као и лагане меланхолије помешане са јаком виталношћу која је често кокетирала са опасношћу“, написала је научница Дафни А. Брукс за Гардијан 2018.

Ponovo otvoren aerodrom na Siciliji nakon suspenzije zbog erupcije Etne

Преузмите андроид апликацију.