Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno.
Najbolje bi bilo kupiti domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regiona koji su prešli kraći put do prodavnice, ali pored podataka na ambalaži treba obratiti pažnju i na izgled mesa.
Iako mnogi ljudi misle da je nezdravo, mast daje mesu veliki deo njegovog ukusa.
Kvalitetno meso treba da ima malo intramuskularne masti, a to se vidi po belim prugama sličnim žilicama kojima je meso ispresecano. Osim toga, ako se kupuje upakovano meso, ono ne sme da sadrži vodu.
Pre nego što ga stavite u korpu, pažljivo ga pogledajte, ne treba vam više od pet sekundi. Ako meso leži u krvavoj vodi, znači da je staro.
Boja
Idealna boja zavisi od mesa. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, baš kao i živina. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealno bledo ružičasta. Treba izbegavati sve sivkaste nijanse mesa.
Čvrstoća
Postoji još jedan način da lako proverite da li je upakovano meso još sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje i ne sme biti nikakvog udubljenja, a površina mesa mora biti sjajna.
Preuzmite android aplikaciju.