Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тајна 52 зупца на „Petit Beurre“ кексу

Познати француски кекс Пти-бер (Petit Beurre) обележио је многа детињства, нема детета које га није волело и јело. И данас деци и старијима причињава задовољство. Признајте колико пута се сакријете у шпајз и кришом га једете да укућани не примете.
Фото: Градске инфо

“Петит Беурре”, што у преводу с француског језика значи “мали маслац”, настао је по угледу на енглеске бисквите тога времена.

На први поглед се не би приметило ништа необично у прилично једноставном “дизајну” кекса, али постоји неколико чињеница о бројевима које су веома занимљиве.

Кекс Пти-бер има прецизно одређен изглед. По правилу је дугачак 66 милиметара, широк је 54 милиметара, а дебљина му је свега 6,5 милиметара. Тежина једног кекса је 8,33 грама.

Сам дизајн је специфичан. Четири велика зупца на угловима представљају четири годишња доба, 52 мања зупца на рубовима број недеља у години, а 24 рупице на површини кекса представљају број сати у дану.

Идеја је да се Пти-бер може јести у било које доба дана, током целе године. Осим тога, фонт текста исписаног на површини оригиналног кекса потсећа на рукопис баке једног од произвођача овог кекса.

Може се рећи да је Луј Лефевр пионир индустријске ере који је водио рачуна о сваком детаљу произовода када га је направио.

Данас компанија ЛУ послује у оквиру концерна Крафт, а у Нанту се и даље производи исти Пти-бер кекс какав се производио и 1886. године. Широм света продаје се кекс са овим називом, али најчешће квалитет не може да се мери са оригиналним. Годишње се прода око 9.000 тона оригиналног кекса, односно милијарду комада упакованих у 41 милион кутија.

Greške koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

Преузмите андроид апликацију.