Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Грешке које нервирају Французе, а туристи их праве

У Француској нису све паштете једнаке, баш као ни бифтек, према којем поступају са великом пажњом. Ако не желите да тестирате колико им је кратак фитиљ, добро је да се претварате да сте Французи за столом…
Фото: Pexels/Chait Goli

Француска гастрономија је уписана у нематеријалну баштину, њихови кувари су оци модерне гастрономије, а јелима попут багета приступа се као пројекту националне безбедности.

Ако идете у Француску и желите да оставите добар утисак, добра је идеја да се придржавате правила како не бисте изазвали скандал или, у најмању руку, неодобравање.

Затражите добро печен бифтек

У Француској није необично да вам се на тањиру нађе крвав комад меса. Штавише, то је знак да је месо добро и да га не треба покварити печењем.

„Well done“ је начин припреме који се тамо не помиње. Ако не желите да увредите Французе, боље је да наручите леп розе комад са много месног сока – или поврћа.

Протраћите флашу вина

Као што је случај са финим сиром у фондиу, исто правило важи и за вино приликом кувања. Ако ставите флашу „chablisa“ у рижото – не сносимо одговорност за последице.

Затражите кечап

Кечап је дозвољен само у ланцима брзе хране у Француској, али ако га наручите на месту које се придржава високе кухиње, могли би да вас избаце.

Кроасан премазати путером

Није лепо играти се туђим осећањима, нити је лепо ставити путер у кроасан. Има га у сваком слоју! Будите опрезни са сланином и осталим додацима…

На хлеб намажете гушчју паштету

Ако волите да на тост намажете гушчју паштету, то радите на сопствену одговорност. Иако назив говори да је у питању паштета, боље је да одсечете парче и ставите га само на део хлеба који планирате да загризете.

Наручите „coq au vin““ без петла или вина

Другим речима, Французи су поносни на своја јела и традиционалне рецепте баш такви какви јесу. Еквивалентно би било наручити пуњене паприке или бурек без млевеног меса. Ако ипак одлучите да урадите тако нешто, било би добро да носите ципеле у којима се лако трчи.

Наручите пиво за вечеру

Ако се дружите са традиционалном екипом, препоручујемо да уз вечеру затражите вино или воду. Пиво, кола или варијације на тему поквариће чај Французима.

Додајете зрели beaufortу фонди

Иако неки сматрају да нема доброг фондија без квалитетног сира, скупе одлежане сиреве најбоље је оставити по страни. Beaufort ће својом аромом прикрити друге укусе, а ви ц́ете свој новац бацити у канализацију за ово јело.

Грешити са вином

Неко ће вам можда опростити што сте сипали вино до врха чаше, али мешање са водом или соковима – неће.

Такође се препоручује да чашу држите на постољу, као и да пре сваког гутљаја обришете усне салветом.

Ако сте усавршили ова правила и одмах сте добили жељу да спакујете кофер и кренете у авантуру у Француску, али то сада није могуће, унесите бар њене мирисе и укусе у свој дом.

Koliku platu očekujete – Nikad ne govorite cifru prvi, a evo kako da odgovorite

Преузмите андроид апликацију.