Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колику плату очекујете – Никад не говорите цифру први, а ево како да одговорите

Добили сте понуду за посао и то је сјајна вест, али тек вас чека преговарање око плате. Да бисте у том процесу били што успешнији, стручњаци саветују шта никако не треба да радите.
Фото: Pexels/Tima Miroshnichenko
Имајте на уму минималну плату за коју бисте радили

Нормално је да будете нервозни јер преговарање у вези плате није баш најпријатнија активност, поготово ако нисте од оних који знају да „продају“ себе. Пре него што одете на интервју, треба да имате на уму минималну плату за коју бисте радили.

Распитајте се у ком оквиру се крећу плате у струци, али то немојте користити као аргумент код послодавца. Уместо да му кажете да толико примају ваше колеге, акценат ставите на своје вештине, способности и радну етику.

Никад не говорите цифру први

Колику плату очекујете – чувено је питање које већина послодаваца поставља.

Али, никад не говорите цифру први. Ако послодавац инсистира, извуците се љубазним изјавама типа „Прихватићу било коју разумну понуду“ или „Ви сте у много бољој позицији да кажете колико вам вредим него ја“. Када чујете понуду, поновите је и заћутите, чиме дајете себи време да размислите, а истовремено вршите благи притисак на послодавца. Пракса показује да обично након тога послодавац повећа цифру. Ако остане при старој, покушајте бар да добијете више слободних дана, службени аутомобил или друге погодности.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке