Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тајна дуговечности је на вашем столу!

Док се неки људи данас брину да свака храна коју поједу „мирише“ на здравље, други не обраћају пажњу на то шта уносе у своје тело. Ипак, у пет региона у свету живи највише стогодишњака, а из њихових савета о исхрани може се много научити.
Фото: Unsplash/
Food photographer David Fedulov-

Подручја са најдуговечнијим људима су Сардинија у Италији, Окинава у Јапану, Икарија у Грчкој, Никоја у Костарики и Лома Линда у Калифорнији.

Свака од ових области има различите културе, а самим тим и храну, али неке намирнице су свима нама заједничке.

Авокадо

Изузетно је корисна у снижавању холестерола, смањује ризик од гојазности и дијабетеса типа 2, а богата је калијумом, чак 30 одсто више од банана.

Бели лук

Бели лук се редовно конзумира у региону Окинава у Јапану. Бели лук је један од „најмоћнијих лекова природе“ који је повезан са смањењем ризика од одређених болести које се обично јављају у старости.

Кромпир

Кромпир је основна храна за становнике Икарије у Грчкој, док се љубичасти кромпир редовно конзумира и у Јапану. Љубичасти кромпир садржи антоцијанине који помажу у спречавању болести. Такође је богат витаминима А, Б6 и Ц, као и калијумом и другим влакнима. Иако многи тврде да кромпир није здрав због високог нивоа угљених хидрата, Икаријанци верују да заправо помаже у превенцији дијабетеса и одржавању ниског крвног притиска.

Маслиново уље

Екстра девичанско маслиново уље има дугу листу доказаних здравствених предности, због чега су многи људи на Медитерану, где се маслиново уље широко користи, међу неким од најздравијих људи на свету. Помаже у снижавању крвног притиска, контроли телесне тежине и смањењу ризика од одређених карцинома.

Лосос

Лосос и друге масне рибе су најчешћи избор, чак и међу онима који су вегетаријанци. Садржи висок проценат омега-3 масних киселина, за које је доказано да помажу здрављу срца, смањују ризик од кардиоваскуларних болести и помажу у смањењу хроничних упала.

Парадајз

Сардинци воле парадајз и користе их у већини својих јела. Богат је ликопеном, који је антиоксиданс познат по својим антиинфламаторним својствима. Такође има предност у снижавању крвног притиска, смањењу ризика од метаболичког синдрома и можданог удара и побољшању здравља срца.

Вино

Ова намирница ће свакако обрадовати многе, а у већини крајева са најдуговјечнијим становницима свакодневно се на трпези може наћи чаша црног вина као део здраве исхране. Наравно, при конзумирању алкохола кључна је умереност.

Šta se dogodi u telu ako nemamo dovljno vitamina D?

Преузмите андроид апликацију.