Ako vam se često dešava da vam palačinke, omleti i druga pržena hrana zagore sa jedne strane, dok je druga samo do pola kuvana, verovatno pravite veliku grešku tokom pripreme hrane.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/08/pan-gb2eda712f_640-620x413.jpg)
Ako, kao mnogi, stavite vruću šerpu pod tekuću vodu čim ste izvadili hranu iz nje, to zaista nije dobro za vaše posuđe. Stavljanje vrućeg tiganja pod vodu, prelivanje deterdžentom, a zatim ribanje istog tiganja može zvučati kao dobra ideja, ali na duge staze to zapravo uništava vaše posuđe i stvara tiganje u koje ulje ili hrana uvek pobegnu na jednu stranu.
Razlog je zapravo lako razumeti: kada se vreli metal iznenada izloži promeni temperature, dolazi do toplotnog šoka, što dovodi do izobličenja materijala.
Ali to nije sve, jer može doći i do promena u materijalu koje će dovesti do drugačijeg zagrevanja nekih delova tiganja, zbog čega, iako je dno još uvek ravno, hrana može da izgori.
Gore navedeno važi i za limove za pečenje i tepsije, pa pazite kako s njima rukujete.
Znamo da je doručak važan, ali kako preskakanje ručka deluje na naše telo?
Preuzmite android aplikaciju.