Ako vam se često dešava da vam palačinke, omleti i druga pržena hrana zagore sa jedne strane, dok je druga samo do pola kuvana, verovatno pravite veliku grešku tokom pripreme hrane.
Ako, kao mnogi, stavite vruću šerpu pod tekuću vodu čim ste izvadili hranu iz nje, to zaista nije dobro za vaše posuđe. Stavljanje vrućeg tiganja pod vodu, prelivanje deterdžentom, a zatim ribanje istog tiganja može zvučati kao dobra ideja, ali na duge staze to zapravo uništava vaše posuđe i stvara tiganje u koje ulje ili hrana uvek pobegnu na jednu stranu.
Razlog je zapravo lako razumeti: kada se vreli metal iznenada izloži promeni temperature, dolazi do toplotnog šoka, što dovodi do izobličenja materijala.
Ali to nije sve, jer može doći i do promena u materijalu koje će dovesti do drugačijeg zagrevanja nekih delova tiganja, zbog čega, iako je dno još uvek ravno, hrana može da izgori.
Gore navedeno važi i za limove za pečenje i tepsije, pa pazite kako s njima rukujete.
Znamo da je doručak važan, ali kako preskakanje ručka deluje na naše telo?
Preuzmite android aplikaciju.