Svinjska mast je bila svakodnevna hrana naših deda i baka, što nije značilo da su bili siromašni i da nisu imali ulja, ali je bila pristupačnija, a ispostavilo se da je najzdravija.
Ako se vratite u istoriju, videćete da su mnoge bolesti kao što su rak, razne autoimune bolesti, srčani udari, poremećaji u ishrani i mnoge druge bolesti koje nas svakodnevno okružuju, zapravo bile retkost.
To nećemo pripisati samo blagodetima svinjske masti, već želimo da istaknemo da svinjska mast sadrži čak 60% takozvanih mononezasićenih masti, uglavnom oleinske kiseline.
A oleinska masna kiselina poboljšava rad srčanog mišića, i reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, svinjska mast ne menja strukturu ni na temperaturi od 250 stepeni, što znači da ne može da izgori kao mnoga ulja, koja zagrevanjem uništavaju strukturu i nisu zdrava za konzumaciju.
Iz tog razloga se preporučuje da se ulja poput suncokretovog, maslinovog, bademovog, kokosovog… koriste samo u salatama.
Preuzmite android aplikaciju.