Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сви разлози због којих нам очи сузе

Бројна су медицинска стања која могу узроковати појачану продукцију суза у очима, од страног тела у оку до реуматоидног артритиса или проблема са штитном жлездом.
Фото: Unsplash/Vanessa Bumbeers
Црвенило и свраб

Ако вам очи често неконтролисано сузе, а не знате узрок, потражите помоћ лекара. Неки уобичајени проблеми с очима могу се и спонтано повући, а у другим случајевима можете себи помоћи сами.

Нешто вам је у оку – Када вам нешто уђе у очи, ваше тело ствара више суза како би истерало уљеза. Чак и честице које су толико мале да их не можете видети голим оком, попут честица у диму или хемикалија у луку, изазивају ову реакцију. Након што тело уклони сметњу из ока, престане да производи вишак суза.

Суве очи
Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya

Овај проблем с очима јавља се јер ваше тело не производи довољно суза или се оне пребрзо суше, а могуће је да је у вашим сузама нарушена равнотежа воде, уља и слузи. Бројни су разлози који могу узроковати проблем сувих очију, од ветровитог времена до неких потешкоћа са здрављем.

Коњуктивитис

Ово је чест узрок сузних очију и код одраслих и код деце. Симптом коњуктивитиса је црвенило у једном или оба ока, сврб и осећај песка у очима.

Инфекција бактеријом или вирусом најчешћи су узрок коњуктивитиса. Уколико се ради о бактеријској инфекцији, требаће вам антибиотске капи или маст за очи.

Помаже лек

Алергија – Влажне очи које сврбе често долазе у пакету с кашљем, носом који не престаје да цури и другим уобичајеним симптомима алергије. Помоћи ће вам лекови за алергију.

Зачепљење каналића

Кад је с очима све уреду, сузе неометано теку из сузних жлезда које се налазе изнад вашег ока, сливају се по површини ваше очне јабучице и завршавају у каналићу у унутрашњем углу ока. Ако су каналићи зачепљени, сузе се накупљају у њима и око постаје суво. Овај проблем може имати више узрока, попут инфекција, повреда, а често се јавља и у старијој животној доби.

Фото: Unsplash/Nora Hutton
Оперативни захват

Ваше су трепавице попут брисача ветробрана. Када трепнете, оне шире сузе преко вашег ока и бришу додатну влагу. Али понекад не раде како треба. Капци и трепавице могу да се закриве према унутра и трљају о очи, овај проблем назива се ентропија. Ектропион је стање при којем је веђа изврнута према ван и не долази у додир с очном јабучицом и не може избрисати цело око када трепнете. Или може изазвати водене очи. Овај проблем може се решити оперативним захватом.

Такође, прљавштина, песак и контактна сочива могу да огребу спољну страну очне јабучице. Ако се то догоди, ваше ће око изгледати црвено и бити осетљиво на светло.

Док се ове огреботине обично лече за дан или два, важно је посетити лекара ако имате огреботину. Ако расту према унутра, уместо према напоље, трепавице ће иритирати очну јабучицу. Ово стање зове се трихијаза, а може се појавити након инфекције, озледе или услед неких других проблема с оком.

Kako muzika može oblikovati karakter deteta

Преузмите андроид апликацију.