Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj ishrani, utičući ne samo na ukus naših obroka, već i na naše opšte zdravlje.
Kada je u pitanju zdravlje (posebno srce), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.
Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje su povezane sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i zapaljenja u telu.
Maslinovo ulje je odavno poznato po značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale.
Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem LDL holesterola („lošeg“ holesterola) dok promoviše povećanje HDL holesterola („dobrog“ holesterola).
Pored toga, antiinflamatorna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u telu.
Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanog polifenoli.
Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj meri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje nivoa holesterola, snižavanje krvnog pritiska, pa čak i podrška imunološkom zdravlju.
Maslinovo ulje ne samo da može pomoći kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu gubitka težine. Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše telo od zasićenih masti.
Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju telesne masti kada su deo uravnotežene ishrane.
Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu ishranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj da poboljšaju zdravlje srca i kontrolišu upalu, što ga čini osnovnim proizvodom u mediteranskoj ishrani poznatom po pozitivnom uticaju na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Mediteranska dijeta je široko promovisana zbog svojih zdravstvenih prednosti i uključuje velikodušnu upotrebu maslinovog ulja.
Preuzmite android aplikaciju.