Почетна > Свет
Свет

Светска популација биће 8,8 милијарди пре половине века

Најновија студија Римског клуба, предвиђа да ће према тренутним трендовима, светска популација достићи 8,8 милијарди пре средине века, а затим брзо опасти.
Фото: Градске инфо

То указује да популациона бомба због које се дуго страховало, можда неће експлодирати, пише Гардијан и додаје да би врхунац могао доћи и раније ако владе предузму прогресивне кораке за раст просечних прихода и нивоа образовања.

Како се наводи, нове прогнозе су добра вест за глобално окружење.

Када се демографска ерупција превазиђе, притисак на природу и климу би требало да почне да јењава, заједно са повезаним друштвеним и политичким тензијама.

Међутим, аутори упозоравају да само пад наталитета неће решити еколошке проблеме планете, који су већ озбиљни на нивоу од 7,8 милијарди становника и првенствено су узроковани прекомерном потрошњом богате мањине.

Опадање броја становника, такође, може створити нове проблеме, као што је смањење радне снаге и већи притисак на здравствену заштиту повезан са старењем друштва.

Један од аутора извештаја, Бен Калегари, рекао је да су налази разлог за оптимизам – али да постоји зачкољица.

„Ово нам даје доказ да верујемо да популациона бомба неће експлодирати, али се и даље суочавамо са значајним изазовима из перспективе животне средине“, истакао је он.

Према Калегаријевим речима, потребно нам је много труда да се позабавимо тренутном развојном парадигмом прекомерне потрошње и прекомерне производње, који су већи проблеми од популације.

Претходне студије су предвиђале мрачнију слику.

Прошле године, УН су процениле да ће светска популација достићи 9,7 милијарди до средине века и наставити да расте неколико деценија након тога.

Нову пројекцију, која је данас објављена, израдиле су институције Свет за све – група водећих еколошких научних и економских институција, укључујући Потсдамски институт за истраживање утицаја климе, Стокхолмски центар за отпорност и Норвешку пословну школу БИ.

Извештај је заснован на новој методологији која укључује друштвене и економске факторе који имају доказан утицај на наталитет, као што су подизање нивоа образовања, посебно за жене и повећање прихода.

Guverner Misisipija: Misisipi i dalje na udaru nevremena

Преузмите андроид апликацију.