Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Svečano otvaranje „NOMUS“ festivala uz Vojvođanski simfonijski orkestar

Nomus 22, svečano otvara Vojvođanski simfonijski orkestar u četvrtak, 20. oktobra u 20 časova u novosadskoj Sinagogi.
Foto: NSEPK2022

Umetničko vođstvo i solista: Gordan Nikolić
Solistkinja: Céline FLAMEN, violončelo

Program:

  • M-A. CHARPENTIER: Te Deum Prelude
  • H. BIBER: Battalia
  • F. MENDELSSOHN: San letnje noći, op.61, izbor

Ulaznice su u prodaji u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9 do 14 časova, kao i onlajn.

Cena karata: 1.000 dinara galerija i parter sredina i 800 dinara parter sa strane.

Vojvođanski simfonijski orkestar je u proteklom periodu uspešno izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata.

Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su: Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Laura Vukobratović, Anjelo Deziderio, i još niz takođe izvanrednih inpretatora domaće muzičke scene.

Jula 2014, Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama.

U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.

Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike , beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući sa poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom Janoška, te džez pevačicom Mirtil.

U protekloj sezoni 2021/22. ansambl je proslavio desetogodišnjicu od ustanovljenja kao institucionalno organizovanog orkestra.

Od prošlog septembra prvi put angažovani šef-dirigent orkestra je Aleksandar Marković, ugledni umetnik međunarodne karijere, s kojom je do sada ostvario niz izvanrednih koncerata…

Džez festival u Novom Sadu od 16. do 19. novembra

Preuzmite android aplikaciju.