Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Свечано отварање „НОМУС“ фестивала уз Војвођански симфонијски оркестар

Номус 22, свечано отвара Војвођански симфонијски оркестар у четвртак, 20. октобра у 20 часова у новосадској Синагоги.
Фото: НСЕПК2022

Уметничко вођство и солиста: Гордан Николић
Солисткиња: Céline FLAMEN, виолончело

Програм:

  • M-A. CHARPENTIER: Te Deum Prelude
  • H. BIBER: Battalia
  • F. MENDELSSOHN: Сан летње ноћи, оп.61, избор

Улазнице су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 9 до 14 часова, као и онлајн.

Цена карата: 1.000 динара галерија и партер средина и 800 динара партер са стране.

Војвођански симфонијски оркестар је у протеклом периоду успешно извео преко седамдесет премијерних програма, с учешћем светски признатих домаћих и страних диригената.

Од реномираних гостујућих уметника међународне музичке сцене с којима је сарађивао, важно је споменути маестре као што су: Саулијус Сондецкис, Марко Паризото, Матс Лиљефорс, Маркус Пошнер, Лижија Амадио, Филип Пикет, Франческо ла Векија, Бундит Унгрангсе, Младен Тарбук, те атрактивне солисте међу којима су били Валериј Ојстрах, Мартин Кефлер, Сретен Крстић, Сипријен Кацарис, Кристоф Бернер, Немања Радуловић, Роман Симовић, Гзавије Филипс, Жан-Марк Филипс Варжабедијан, Николас Алтштет, Лаура Вукобратовић, Ањело Дезидерио, и још низ такође изванредних инпретатора домаће музичке сцене.

Јула 2014, Војвођански симфоничари су први пут закорачили у међународне воде и представили се на 60. Сплитском љету и 65. Дубровачким љетним играма.

У новембру 2015. оркестар је први пут запажено музицирао у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду, а октобра 2016. године на Београдским музичким свечаностима у истој сали.

Од сезоне 2018/19. Војвођански симфонијски оркестар, поред редовних концерата класичне музике , бележи и низ жанровских искорака, сарађујући са познатом интерпретаторком севдалинки Амиром Медуњанин, ансамблом Јаношка, те џез певачицом Миртил.

У протеклој сезони 2021/22. ансамбл је прославио десетогодишњицу од установљења као институционално организованог оркестра.

Од прошлог септембра први пут ангажовани шеф-диригент оркестра је Александар Марковић, угледни уметник међународне каријере, с којом је до сада остварио низ изванредних концерата…

Džez festival u Novom Sadu od 16. do 19. novembra

Преузмите андроид апликацију.