Pored razvijenog voćarstva šumadijska opština Knić se poslednjih godina izdvaja i po kvalitetnoj povrtarskoj i rasadničkoj proizvodnji. Povrće pod plastenicima i na otvorenom prostire se na skoro 150 hektara a rast same proizvodnje doveo je i do rasta potražnje pa sve više firmi otkupljuje povrće iz Knića.
Stevan Luković iz sela Pajsijević kod Knića se poslednjih godina bavi povrtarstvom i rasadničkom proizvodnjom paprike, paradajza i krastavca. Proizvodi se i pod plastenicima i pod otvorenim nebom a kako sam kaže zemljište pored reke Gruže pogoduje svim biljnim kulturama pa tako i povrću.
„U proizvodnji je najvažniji kvalitet semena, a odmah zatim i zaštita biljaka. Plastenička proizvodnja kod nas je takva da često ljudi godinama jednu istu vrstu biljke sade u plastenicima i onda posle šest, sedam godina proizvođači kažu pojavila se bolest, a to znači da treba menjati mesto sadnje. Sadnja u plasteniku kreće negde od prvog aprila, međutim ove godine su bili mrazevi pa su tek sada ljudi krenuli naglo da rasađuju plastenike. U početku je retko ko do 10. aprila rasadio a ko je probao ranije sve mu je smrzlo. Mnogi su se vratili u svoje vikendice, na svoja imanja koja su bila zapuštena i svako je zasadio malo paradajza, paprike tako da je potražnja mnogo veća nego pre tri, četiri godine“, priča Stevan Luković, povrtar i rasadničar, selo Pajsijević, opština Knić.
Kod rasadničke proizvodnje povrća pod plastenicima olakšano je to što se sve odvija pod kontrolisanim uslovima od pripreme zemlje do grejanja.
„Kao što je kod pčelara matičnjak gde sve kreće tako je i ovo mesto ovde mesto gde kreće proizvodnja paprike, paradajza i ostalih povrtarskih biljaka. Na grejačima se postavljaju kontejneri gde ubacuju semenke u svaku rupicu i tu grejanjem zemljišta odozdo, ispod kontejnera, kreće klijanje. Kada biljka klija onda se prebacuje u drugi deo. Ovo je mesto gde se od novembra do sada ne isključuje bojler i topla voda“, kaže Luković.
Opština Knić poslednjih godina se sve više usmerava i ka povrtarskoj proizvodnji te tako subvencioniše sisteme za navodnjavanje gde je to potrebno, kao i opremu i konstrukcije za plastenike, pa sve više raste i broj samih povrtara.
„Povrtarska proizvodnja u opštini Knić se odvija na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima. Imamo negde površine od oko 150 hektara a raste i tendencija zaštićenog prostora, tačnije plastenika i staklenika. Proizvodnja je bazirana na rasadničku i na proizvodnju nekih značajnih kultura poput paradajza, krastavca i paprike. Pored ostalih povrtarskih kultura na otvorenom prostoru dominantni su kupus i krompir. Sve više firmi koje otkupljuju povrtarske proizvode se obraćaju nama kako bi preporučili kvalitetne proizvođače povrtarskih proizvoda“, priča Nikola Đurković- saradnik u Kancelariji za poljoprivredu, opština Knić.
Opština Knić, a pogotovu gružanski kraj koji obiluje vodenim površinama, sve više se na tržištu pozicionira kao regija poznata po proizvodnji povrća pa ne čudi ni interesovanje velikih firmi za otkup što je dovelo do sigurnosti i u samoj prodaji.
U prvom kvartalu 1,6% više zaposlenih nego lane u istom periodu
Preuzmite android aplikaciju.