Почетна > Зелени град
Зелени град Србија

Све што треба да знате о енергетској ефикасности од ,,A“ до ,,G“

Пут од енергетског расипништва до енергетске ефикасности води преко енергетских разреда, а подизање енергетске ефикасности данас представља један од националних циљева Републике Србије.
ефикасност
Фото: Pixabay/OpenClipart-Vectors

Поред замене столарије и уградње соларних панела, још један битан сегмент који утиче на повећање енергетске ефикасности је управо и коришћење енергетски ефикаснијих уређаја. Сви електрични уређаји су подељени у енергетске класе, односно разреде које је Европска комисија дефинисала 1994. године, док је сама ознака енергетских разреда исписана на налепници која се налази на уређају.

Идеја је била да се енергетске класе обележавају словима абецеде од „А“ до „D“, али је у међувремену дошло до пометње услед појављивања неких нових ознака, као што је била ознака „А+++“. Како би ознаке за енергетске разреде поново постале једноставне и јасне од 1. марта 2021. године у Европи се примењује нови стандард за обележавање енергетских разреда.

Европска комисија је новом уредбом увела одређене промене како би подстакла производњу и употребу енергетски ефикаснијих уређаја. Правила се у суштини односе на групе производа као што су машине за прање и сушење веша, машине за прање судова, фрижидери, замрзивачи и други електрични уређаји.

ефикасност
Фото: Градске инфо

Са аспекта потенцијалних купаца, најзначајнија измена је уклањање енергетских разреда који у себи садрже знак „плус“ (+). Стара скала разреда од ,,А“ до ,,D“, која означава да уређај са разредом ,,А“ има најмању, а онај са разредом ,,D“ највећу потрошњу, замењена је новом од ,,А“ до ,,G“. Уједно су укинути разреди ,,А+“, ,,А++“ и ,,А+++“.

Према новим правилима енергетски разред ,,А“ прелази у ,,F“, с тим да нови нижи разреди су и даље ефикасни према постојећим стандардима, а сам врх скале резервисан је за означавање ефикаснијих технологија које тек треба да се појаве.

Разлика у самој потрошњи електричне енергије између највише ,,А“ и најниже ,,G“ енергетске класе иде од 30 % до 80 %.

Raspisan Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije

 

Преузмите андроид апликацију.