Početna > Život i stil
Život i stil

Sve o spanaću: Kako da ga izaberete, spremite i nutritivne vrednosti

Da bi se sačuvale dragocene mineralne soli i vitamini u spanaću, prilikom njegove obrade treba da se ispoštuje nekoliko pravila.
Foto:Pixabay/MabelAmber
Kada ga kupujete obratite pažnju na sledeće stvari:

Spanać sa jarkom bojom listovima je stariji, a onaj sa svetlijim listovima je mlađi.

Uvek birajte spanać sa laganijim, svežim listovima i svežim mirisom. Bebi spanać je idealan za salate, a običan se koristi za kuvanje.

Kada ga spremate, preporučljivo je da se ne pere pre nego što stavite u frižider. Kada želite da napravite obrok, perite ga u mlakoj vodi, pa onda ga procedite. Nožem uklonite stabljike sa listova.

Kada kupujete spanać birajte jarko zelene listove, na kojima nema tragova sušenja.

Pre upotrebe dobro isperite spanać.

Nemojte čuvati spanać duže od četiri dana u frižideru, jer može da izgubi ukus.

Spremljenu količinu pojedite istog dana, nemojte ostavljati i podgrevati sledećeg dana.

Uverenje da ga ne treba podgrevati nije bez medicinske osnove, jer biljka tokom rasta apsorbuje značajne količine nitrata iz zemlje.

Oni nisu razlog za zabrinutost, ali u određenim uslovima mikroorganizmi pretvaraju nitrat u nitrit, na primer, ako je pripremljeni spanać duže stajao na sobnoj temperaturi. Ako dođe do rakcije nitrita i proteina, nastaju štetni nitrozamini, koji mogu da izazovu rak.

Foto:Pixabay/kkolosov

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor.

Od vitamina, spanać sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i Omega 3 masne kiseline. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma.

Odličan je u kombinaciji sa jajima, mesom, u pitama, smutijima i kao salata.

 

Recept dana: Pljeskavice od graška i leblebija

Preuzmite androidaplikaciju.