Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свакодневне навике које могу негативно да утичу на здравље срца

Добро је познато да одређене навике, попут конзмирања цигарета или прекомерног пијења алкохола, временом могу негативно да утичу на здравље срца, али постоје и друге ствари.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Многе свакодневне навике о којима заправо не размишљамо такође могу да утичу на здравље срца. Оно што радимо, једемо и пијемо може значајно да утиче на крвни притисак, холестерол и рад срца и на крају делују на нашу укупну функцију срца.

Свакодневне навике које могу да делују на срчане проблеме:
Усамљеност

– Изолација од других такође може да има дубок утицај на здравље нашег срца – каже др Ригвед Тадвалкар, кардиолог. Недавна студија је показала да старије жене имају 8% већи ризик од кардиоваскуларних болести када живе у друштвеној изолацији и 5% већи ризик од кардиоваскуларних болести када живе саме.

За људе који доживљавају и социјалну изолацију и усамљеност, ризик од срчаних болести расте на 27%.

Социјална изолација такође може да допринесе депресији, а депресија може да доведе до кардиоваскуларних фактора ризика.

Лоше здравље зуба

Проблеми са зубима, попут каријеса и десни, могу да повећају ризик од бактеријских инфекција у крвотоку.

Према Тадвалкару, бактеријама у устима је веома лако да путују у крв. Недавно истраживање је такође показало да је редовно чишћење зуба повезано са бољим исходима здравља срца.

– Добра орална хигијена је важна. Не можемо да кажемо да ће четкање и чишћење концем сваког дана спречити срчани удар, али може да повећа нечију рањивост ако имају друге стандардне факторе ризика – рекао је стручњак.

Превише кофеина

Превише кафе може да има негативан ефекат.

– Може да изазове убрзан рад срца, изазове контракцију крвних судова и повишен крвни притисак, а свакако ако сте склони поремец́ајима срчаног ритма, кофеин у високим дозама то може да изазове – рекао је Тадвалкар.

Кофеин се сматра у краницама нормале до 300 до 400 милиграма, а после тога може да има низ негативних ефеката.

Неконтролисани стрес

Када је систем борбе или бега у телу хронично активиран, то може да изазове упалу у телу и продужено ослобађање хормона стреса попут адреналина.

Ови фактори заједно могу да изазову физиолошке промене у телу, укључујући повећање крвног притиска, висок холестерол, гојазност, инсулинску резистенцију и поремећаје електричног ритма, каже Тадвалкар. Хронични стрес такође може да повећа ризик од згрушавања крви у целом телу.

Превише или премало спавања

Већини људи треба око седам до осам сати сна ноћу. Ипак, не ради се само о количини сна, већ и о квалитету.

Квалитетан, регенеративни сан је кључан за одржавање здравог срца. Лоши квалитет сна је повезан са високим крвним притиском, повишеним холестеролом и атеросклерозом (накупљање притиска у артеријама).

Bol u donjem delu leđa je posledica nedostatka jednog minerala

Преузмите андроид апликацију.