Почетна > Бизнис
Бизнис

Сваки нови аутомобил у Србији мора да има ознаку економичности

Сваки нови аутомобил који се купује у Србији од сада мора да има енергетски пасош, односно ознаку еконмичности потрошње горива, емисије угљен-диоксида и емисије загађујућих материја, каже Мирко Коковић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја.
Фото: Pixabay/Flachovatereza

„Ознака економичности, која је дефинисана Законом о климатским променама служи за информисање купаца о званичној потрошњи горива и званичној специфичној емисији угљен-диоксида и загађујућих материја у ваздух модела нових путничких возила. Ознака економичности је један од фактора који могу утицати на купце приликом избора новог возила, да донесу добру одлуку како за себе, тако и за животну средину“ каже Ковачевић.

На сајту Агенције за безбедност саобраћаја постојаће листа свих модела нових путничких возила који се у току године продају у  Србији и листа 10 модела нових путничких возила са најекономичнијом потрошњом горива, поређаним према растућим вредностима емисија угљен-диоксида за сваку врсту горива.

Коковић наглашава да се ово односи само на нова путничка возила. За сада нема тенденција да ће се на овакав или сличан начин уређивати област возила која се увозе као употребљавана.

„Продавац који ставља у промет модел новог путничког возила дужан је да на продајном месту или у близини путничког возила, о свом трошку, на јасно видљив начин постави, односно изложи ознаку о економичности потрошње горива и емисијама угљен-диоксида тог возила. Ознака о економичности потрошње горива, емисијама угљен-диоксида и емисијама загађујућих материја у ваздуху мора се поставити на предњем левом бочном стаклу сваког новог путничког возила које се налази на продајном месту, или на максималној удаљености од 50 центиметара од путничког возила“ прецизира Коковић.

Увођење ознаке економичности је део активности у оквиру преговарачке групе ПГ 27 за приступање ЕУ. Правилник о подацима о економичности потрошње горива и емисијама угљен-диоксида из нових путничких возила се примењује од краја децембра 2022.

Rast onlajn prodaje klima-uređaja i zimskih guma

Преузмите андроид апликацију.